Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Oczywiście da się opracować dietę, która będzie wspomagała terapię obu chorób a jednocześnie umożliwiała spadek wagi. Przede wszystkim będzie polegała na włączeniu do diety większej ilości warzyw (trzeba to robić stopniowo, aby nie nabawic się dodatkowo problemów jelitowych). Polecałabym też rozdzielenie makroskładników, tj spożywanie posiłków węglowodanowych osobno, ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu, a posiłków z mięsem osobno (tylko z niewielką ilością warzyw i z naturalnym tłuszczem z mięsa, tj bez dodawania tłuszczu np do smażenia). Najlepiej robic to pod okiem wprawnego dietetyka. Życzę zdrowia :-)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować w cukrzycy? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Dieta przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak zbić wagę przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Czy przy cukrzycy ciążowej mogę stosować dietę dla cukrzyków? – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jaka dieta i postępowanie po zdiagnozowaniu początków cukrzycy typu 2? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Spożywanie kaszy manny i marchewki przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty spożywcze przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Drżenia rąk i nóg przy podejrzeniu cukrzycy – odpowiada Dr Anna Brinken