Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Jeśli chodzi o wypróżnianie to polecam jabłka, nie zaszkodzą maluszkowi, a powinny Pani pomóc. Również proponowałabym więcej błonnika. Jeśli u dziecka nie stwierdzono uczulenia to można wprowadzić do jadłospisu płatki i otręby owsiane. I do tego jogurty, które wspomogą perysaltykę jelit. Ogólne powinna Pani zrezygnować na razie z produktów zawierających kakao, orzechy, z cytrusów, bo są uczulające. Po 3 miesiącu życia dziecka może Pani jeść coraz więcej produktów, ale zawsze trzeba obserwować reakcję maluszka. Kilka zasad dla mamy karmiącej piersią: najlepiej 4–5 posiłków dziennie o stałych porach, głównym źródłem energii w posiłkach powinny być tzw. dobre węglowodany (kasze, ryż, pieczywo razowe, warzywa), 2 posiłki dziennie powinny zawierać produkty bogate w żelazo: chude mięso, wędlinę, warzywa strączkowe składnikiem każdego posiłku powinny być warzywa lub owoce, 2 razy w tygodniu należy jadać tłuste ryby morskie, a codziennie kilka porcji produktów mlecznych i sporo płynów (1,5–2 l dziennie): niegazowaną wodę mineralną, herbatki owocowe, napar z kopru włoskiego, świeże soki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty