Jaką dietę stosować przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych?

Od 17 lat leczę się na zaburzenia lękowo-depresyjne z somatyzacją. Biorę leki: Asertin 100 mg rano i Miansec 30 mg wieczorem, na nadciśnienie tętnicze Nedal 5 mg i Tritace 10 mg. Dodatkowo biorę Clonazepam, ponieważ na początku podejrzewano u mnie epilepsję, a później wykluczono ją, ale niestety uzależnłem się od tego leku. Chciałbym całkowicie odrzucić ten lek. Mam ZJD o charakterze mieszanym biegunka i zaparcia. Biorę leki DUSPATALIN RETARD 200 mg 2 razy dziennie i IPP40 na czczo. Jaką dietę?
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Immunosupresja po przeszczepieniu wysp trzustkowych

Witam Pana
Ponieważ stres i zaburzenia lękowo-depresyjne powodują
nasilenie dolegliwości związanych z ZJD, to przede wszystkim
należy wyleczyć zaburzenia lękowo-depresyjne,
dzięki czemu choroba nie będzie postępowałą i nie będzie
prowadziła do wyniszczenia organizmu, a może nawet
wręcz złagodnieje.
Przyczyną zespołu lękowo-depresyjnego są zarówno
czynniki biologiczne jak też, a właściwie przede wszystkim,
czynniki psychologiczne oraz środowiskowe.
Oznacza to, że pomocy potrzebuje również Pana dusza.
Cierpienia duszy trudno wyleczyć samymi
środkami farmakologicznymi.
Doraźnie, gdy choroba jest zaawansowana i chory
nie jest w stanie funkcjonować, konieczne jest stosowanie
środków farmakologicznych, które sprawiają, że lęki
i inne dolegliwości stają się łatwiejsze do zniesienia.
Powinien Pan jednak wiedzieć, że środki farmakologiczne
nie rozwiązują Pana problemów, jedynie tłumią objawy.
Aby skutecznie i bezpiecznie wyleczyć zaburzenia
lękowo-depresyjne z somatyzacją, należy dotrzeć do źródła
problemu i na tej podstawie opracować właściwą
metodę terapii.
Zachęcam Pana do podjęcia psychoterapii.
Podczas psychoterapii leczy się nie tylko objawy zespołu
lękowo-depresyjnego, ale również dociera się do przyczyny
problemu i znajduje się sposób jego rozwiązania.
Gdyby chciał Pan porozmawiać ze mną o problemie,
to zapraszam do kontaktu.
Istnieje możliwość konsultacji online,
np. za pośrednictwem komunikatora Skype.
Pozdrawiam serdecznie

Hanna Markiewicz
psycholog
konsultacje@psycholog24online.pl
http://psycholog24online.pl

0

Podczas zaparć nalezy postawic na produkty obfitujące w błonnik. Zaleca się jeść go aż 40–50 g dziennie. Wprowadzaj go do menu stopniowo i obserwuj, czy nie wywoła dolegliwości. Częściej sięgaj po pieczywo razowe, pełnoziarniste i mieszane, zwykły makaron zastąp razowym. Gotuj kasze, płatki zbożowe z owsa, jęczmienia, żyta, 2–3 razy dziennie zjadaj łyżkę otrębów owsianych. Dbaj, by w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw. Ogranicz zaś tłuste mięsa i wędliny, sery żółte. Rano na czczo wypijaj szklankę przegotowanej wody lub zjadaj 2–3 śliwki namoczone w wodzie.

Gdy pojawia się biegunka sięgaj po ryż i ziemniaki, bo zawarta w nich skrobia wiąże nadmiar wody, więc działa zapierająco. Podobne właściwości ma gotowana marchew i dynia, surowe jabłko starte na tarce i banan. Jadaj pieczywo pszenne, gotowane warzywa korzeniowe, cykorię, sałatę masłową. Zamiast słodkiego mleka pij kefir lub jogurt naturalny. Czasem możesz zjeść 1–2 plasterki sera żółtego – ma dużo białka i wapnia, które działają zapierająco. Zrezygnuj z produktów działających rozwalniająco, np. cukru, słodyczy. Unikaj soków owocowych (zwłaszcza jabłkowego i winogronowego) – zawierają fruktozę, czyli cukier owocowy, który w dużych ilościach może powodować skurcz jelit i biegunki.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Przy takich zaburzeniach dużą odgrywa psychoterapia.
Natomiast jeśli chodzi o zespół jelita drażliwego to należy obserwować reakcje organizmu i wykluczać produkty, po których występują przykre objawy. W różnych osób są to różne produkty lecz najczęściej są to produkty wzdymające takie jak warzywa strączkowe, cebulowe, kapustne, produkty mleczne, zabierające gluten, jaja, drożdże, czy żywność typu fast food. Również zaleca się zmniejszenie ilości tłustych produktów oraz kawy i napojów alkoholowych. Preferowany sposób obróbki termicznej to gotowanie na parze i pieczenie w piekarniku, zaleca się organicznie smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu. Swoje uzasadnienie w badaniach naukowych ma również wykluczenie produktów bogatych w FODMAP (fermentujące oligo-, di- i monosacharydów oraz poliole). Należą tutaj fruktoza, laktoza, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (do grupy tej zalicza się sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol). Produkty zawierające ich duże ilości to między innymi: cebula, szparagi, soczewica, por, czosnek, jabłko, gruszka, śliwki, arbuz, twaróg, jogurty, mleko, maślanka, strączki, żyto, pszenica, orzechy nerkowca, pistacje, miód, syrop z agawy oraz słodziki sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol. Nie jest to łatwa dieta, problem jest złożony, dlatego najlepszym wyjściem jest konsultacja z dietetykiem.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Dieta FoodMap- z czym to się je?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-foodmap-z-czym-to-sie-je.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty