Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Agata Wons 28
Mgr Agata Wons Psycholog, Katowice 28 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przy leczeniu nerwicy lękowej bardzo dobre efekty przynosi psychoterapia. Obok tego pewne elementy zmiany stylu życia: wprowadzenie aktywności fizycznej, nauka efektywnego odprężania się, sposobów radzenia sobie ze stresem. Z pewnością zmiana nawyków żywieniowych: zamiast jedzenia w pośpiechu celebrowanie jedzenia, delektowanie się każdym kęsem, jedzenie o stałych porach.
Co do samej diety przy nerwicy pomocna powinna być dieta wspomagająca układ nerwowy: bogata w produkty zawierające kwasy omega-3, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminy D, C, A, E oraz minerały potasu, żelaza, magnezu, cynku, jodu, chromu i mangan.
Należy również jeść w taki sposób i takie produkty żywnościowe by nie doprowadzać do wahań cukru we krwi. Myślę, że warto obserwować jak czuje się Pan jedząc dane produkty i następnie skonsultować się z dietetykiem, by dobrze dobrać składniki diety.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • NerwicaZaburzenia lękowe, czyli nerwice, to najczęściej występujące zaburzenia psychiczne, które dotykają wiele osób w wieku od 25 do 45 lat. Nerwica powoduje, że konkretne sytuacje wywołują u osoby chorej irracjonalny lęk, ale nie zaburzają odbioru rzeczywistości (tzn.
  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Nadeszła jesień. Dni stają się coraz krótsze, a pogoda bardziej deszczowa. Łatwiej niż zazwyczaj łapiemy infekcje, stajemy się senni, zmęczeni i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej...

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Niepohamowany apetyt Czy znasz to uczucie, kiedy po teoretycznie zdrowym, nawet dość dużym posiłku czujesz się wciąż głodny? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają...

Produkty żywnościowe

Naukowcy z Gdańska wyprodukowali jadalny olej z mirabelek

Naukowcy z Gdańska wyprodukowali jadalny olej z mirabelek

Do tej pory olej z pestek mirabelek ze względu na zawartość trujących dla układu pokarmowego substancji był wykorzystywany wyłącznie w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali jednak metodę dzięki, której w niedługim czasie...

Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Produkty żywnościowe

Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, to owoce rośliny, która występuje w klimacie umiarkowanym. Jadalne są nasiona okryte stwardniałą, gładką skorupką. Należą do pestkowców.  Gdy orzechy pistacjowe są dojrzałe, skorupa lub inaczej łupina pęka, dzięki czemu...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

Modne, ale drogie superfood Jagody acai, wodorosty, nasiona konopi - co chwila słyszmy o nowym superprodukcie o niezwykłych właściwościach, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne,...

Owoce

Liczi - skład, zastosowanie, właściwości lecznicze

Liczi to roślina pochodząca z regionów Kambodży, Filipin, a także Wietnamu. Inne jej nazwy to chińska śliwka lub bliźniarka smaczna (Lichi Chinnensis Sonn). Jej właściwości lecznicze i walory smakowe znane były od dawna w Chinach. Wierzono, że liczi dodaje...

Wyszukaj lekarza po opiniach