Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Agata Wons 28
Mgr Agata Wons Psycholog, Katowice 28 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przy leczeniu nerwicy lękowej bardzo dobre efekty przynosi psychoterapia. Obok tego pewne elementy zmiany stylu życia: wprowadzenie aktywności fizycznej, nauka efektywnego odprężania się, sposobów radzenia sobie ze stresem. Z pewnością zmiana nawyków żywieniowych: zamiast jedzenia w pośpiechu celebrowanie jedzenia, delektowanie się każdym kęsem, jedzenie o stałych porach.
Co do samej diety przy nerwicy pomocna powinna być dieta wspomagająca układ nerwowy: bogata w produkty zawierające kwasy omega-3, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminy D, C, A, E oraz minerały potasu, żelaza, magnezu, cynku, jodu, chromu i mangan.
Należy również jeść w taki sposób i takie produkty żywnościowe by nie doprowadzać do wahań cukru we krwi. Myślę, że warto obserwować jak czuje się Pan jedząc dane produkty i następnie skonsultować się z dietetykiem, by dobrze dobrać składniki diety.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Nerwica – Nerwice, czyli zaburzenia lękowe, to najczęściej występujące zaburzenia psychiczne, które dotykają wiele osób w wieku od 25 do 45 lat. Nerwica powoduje, że konkretne sytuacje wywołują u osoby chorej irracjonalny lęk, ale nie zaburzają odbioru rzeczywistości (tzn.
  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Nadeszła jesień. Dni stają się coraz krótsze, a pogoda bardziej deszczowa. Łatwiej niż zazwyczaj łapiemy infekcje, stajemy się senni, zmęczeni i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej...

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Niepohamowany apetyt Czy znasz to uczucie, kiedy po teoretycznie zdrowym, nawet dość dużym posiłku czujesz się wciąż głodny? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają...

Produkty żywnościowe

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Tradycja kiszenia Tradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Początkowo kiszono głównie kapustę - zwłaszcza na wsi. Najczęściej odbywało się to na zakończenie prac w polu. Było również okazją do wspólnych, rodzinnych czy sąsiedzkich spotkań połączonych...

Produkty żywnościowe

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś...

Produkty żywnościowe

Nabiał

Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory, czyli: sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Nabiał zawiera wapń - pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu...

Produkty żywnościowe

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju

Kakao kontra karob Kubek gorącego kakao w śnieżny zimowy wieczór to recepta na smutki i sposób na rozgrzanie się. Boski proszek rodem z Ameryki Południowej ma w sobie ogromny zdrowotny potencjał - potrafi postawić na nogi. Ma też, niestety, wady. Ale...

Produkty żywnościowe

Jesienne składniki, które poprawią twoje zdrowie

Jesienne składniki, które poprawią twoje zdrowie

Jesienne skarby natury Organizm potrzebuje wzmocnienia, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Domaga się również większej niż zazwyczaj porcji witamin i składników mineralnych. Częste zmiany temperatur, deszczowa pogoda i brak słońca sprawiają, że liczba...

Produkty żywnościowe

Naukowcy z Gdańska wyprodukowali jadalny olej z mirabelek

Naukowcy z Gdańska wyprodukowali jadalny olej z mirabelek

Do tej pory olej z pestek mirabelek ze względu na zawartość trujących dla układu pokarmowego substancji był wykorzystywany wyłącznie w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali jednak metodę dzięki, której w niedługim czasie...

Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Wyszukaj lekarza po opiniach