Jaką dietę zastosować, aby schudnąć?

Witam, jestem osobą przy kości i chciałabym schudnąć, ale mam z tym problem. Waże 77kg przy wzroście 167cm. Niestety nie mogę za bardzo ćwiczyć ze wzg na chore serce, przy wysiłku szybko się męczę. Jaką dietę mogłabym zastosować?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam,

Zalecam wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety, najlepiej dostosowanej do Pani parametrów, gdyż tylko taki tryb odżywiania przyniesie pożądane efekty oraz umożliwi chudnięcie, bez powodowania niedoborów żywieniowych w Pani organizmie. Poniżej zamieszczam kilka podstawowych wskazówek.

Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.

Zapraszam do polubienia bloga, http://fit-amina.blogspot.com/ na którym znajdują się porady oraz przepisy, które może Pani wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.

Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec

0

Nie ma "diety dla każdego", więc ciężko zaproponować Pani konkretne zalecenia, szczególnie, że - jak sama Pani pisze- jest Pani osobą chorą. Czy bierze Pani jakieś leki? To pytanie jest bardzo istotne, ponieważ leki wchodzą w interakcję z pożywieniem. Np. lek cyklosporyna + grejpfrut = nadciśnienie. Dlatego też zachęcam do skorzystania z porady specjalisty, który przeprowadzi pełny wywiad żywieniowo-zdrowotny i dopiero na jego podstawie skonstruuje zalecenia dla Pani.

Na pewno w walce z nadwagą pomaga:
- odpowiednie nawadnianie organizmu (woda w ilości ok. 1,5l/dzień - średnio- i wysokozmineralizowana).
- dokładne przeżuwanie każdego kęsa (do momentu powstania papki w ustach)
- regularność i pory posiłków (jemy nie rzadziej niż co 3,5 godziny; śniadanie do 1 godziny od wstania z łóżka, kolacja do 19)
- unikanie produktów wysokoprzetworzonych i tych, które zawierają syrop glukozowo - fruktozowy lub (utwardzony) tłuszcz roślinny
- codzienne spożywanie warzyw w ilości min. 500g
- zwiększenie w diecie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tluszczowych (omega - 3) poprzez spożywanie ryb (ale nie smażonych na tłuszczu!), orzechów, migdałów, nasion lnu lub suplementację.

Najważniejsze w procesie odchudzania jest namierzenie przyczyny nadwagi. Czy to tylko błędne nawyki żywieniowe? A efekt przyjmowanych leków? Może psychiczna blokada przed zdrowym odżywianiem (przyczyny takiej blokady mogą być różne)?

Naprawdę polecam konsultację ze specjalistą.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :)

0

Witam Panią,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ułożyć konkretny jadłospis. W tym celu musiałabym przeprowadzić wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jest to możliwe podczas osobistej konsultacji dietetycznej lub drogą mailową. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu. Z pewnością jednak powinna Pani zadbać o regularność posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez szczegółowych informacji ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety i wskazówki do niej.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty