Jaka jest odpowiedź na moje pytanie?

Na zadane pytanie w dniu 02.05.2012 r. nie otrzymałem odpowiedzi.

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie!  

W pierwszej kolejności należałoby ustalić przyczynę powstawania zmian i wyjaśnić czy na przykład zmiany wynikają z uczulenia, podrażnienia, czy choroby infekcyjnej. Skóra w opisanych przez Pana miejscach często ma tendencję do podrażnień.
Aby postawić rozpoznanie konieczne jest wykonanie badania lekarskiego oraz dokładne zebranie wywiadu.

Najlepszym rozwiązaniem byłaby wizyta u lekarza, najlepiej dermatologa. Jeżeli termin wizyty będzie odległy konieczna jest w pierwszej kolejności wizyta u lekarza rodzinnego.
 Warto zwrócić uwagę w jakich okolicznościach zmiany sie nasilają - może po zastosowaniu pewnych kosmetyków, po podrażnieniu mechanicznym? Zmian proszę nie drażnić i nie drapać. Do dermatologa nie jest konieczne skierowanie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty