Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Najlepsza jest kawa zbożowa. Chociaż tak naprawdę według słownika jest to napój bezkofeinowy o smaku kawy. Najmniej przetworzona i najwięcej wartości ma świeżo zmielona kawa z ekspresu.

0
Dorota Kozak Dietetyk, Szczecin
24 poziom zaufania

Wpływ kawy na zdrowie zależny od sposobu jej przyrządzenia. Prawdziwa kawa powinna być parzona z ziarna.Najmniej szkodliwa będzie kawa zaparzana w ekspresie ciśnieniowym gdyż ziarenka kawy najkrócej znajdują się w gorącej wodzie.

Pozdrawiam
www.twojadobradieta.pl
dietetyk online

0

Witam, zgadzam się z przedmówczyniami, że najzdrowsza kawa, to na bazie espresso, ze świeżo zmielonego ziarna, przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym.

0

Kawa jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie i głównym źródłem kofeiny.

Najlepiej ją kupować w specjalistycznych sklepach z kawą. Wtedy można wówczas zapytać o datę palenia ziaren, a także jej posmakować. Ziarno świeżo palone i dobrze przechowywane, ma mocny smak, a ziarno długo leżące w sklepie będzie gumowe i gorzkie.

Jeżeli pije Pani kawę mieloną to najlepiej jest kupować ją w ziarnach i mielić samemu. Wtedy też jest ona bardziej aromatyczna.

W przypadku kawy rozpuszczalnej, najlepsza jest ta która jest w tzw. kryształkach,gdyż otrzymuje się ja poprzez suszenie w wyniku wymrażania, a najgorsza to ta w postaci drobnego jak mąka proszku, którą otrzymuje się poprzez suszenie rozpryskowe.

Kawa typu „2 w 1" czy „3 w 1" jest bardzo kaloryczna i zawiera bardzo dużo chemicznych dodatków.

Najmniej szkodliwa będzie w takim razie kawa świeżo mielona przed przyrządzeniem w ekspresie. Pozdrawiam

0

Witam,
kawa w umiarkowanych ilościach nie szkodzi. Zawiera ona przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jeżeli nie będzie wypijana w ilości większej niż 2-3 filiżanki w ciągu dnia to wszystko jest ok:) Jeżeli natomiast mamy się już ściślej zastanowić nad tym, która jest najzdrowsza to kawa sypana przepuszczona przez ekspres ciśnieniowy lub zwykły przelewowy.

0

Witam, kawa parzona tzw. po turecku, czyli zalewana nie jest polecana gdyż może podwyższać cholesterol i jest bardziej drażniąca dla żołądka. Jednak picie np. kawy z ekspresu ciśnieniowego/przelewowego w umiarkowanych ilościach i niezbyt często z pewnością nie zaszkodzi. Wszystko z umiarem.

0

Witam,
Najważniejsze aby kawa miała jak najkrótszy kontakt ze wrzątkiem, ponieważ wtedy do naparu przechodzi najmniej szkodliwych substancji. Polecam kawę z ekspresu ciśnieniowego bądź przelewowego. Jeśli jesteśmy ograniczeni finansowo i nie stać nas na zakup takiego sprzętu to zachęcam do zakupu kawiarkę. W domowych warunkach sprawdzi się doskonale.
Nie pijemy czarnej kawy na czczo, jeśli już to z dodatkiem mleka 1,5%. Nie należy przesadzać z ilością wypijanej kawy, dziennie 2-3 filiżanki.
Kaw rozpuszczalnych, 3 w 1 czy napojów kawowych (z syropami, bitą śmietaną) nie polecam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty