Zapytaj lekarza

1 , 0 1 1 , 4 5 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jaka może być przyczyna bólu brzucha i krwawienia z odbytu?

Witam. Mężczyzna lat 30. Od /- 3 lat ogólne problemy ze zdrowiem. Zaczęło się od problemów z wypróżnianiem (zaparcia), następnie doszły bóle brzucha, zgaaga, bóle głowy a w ostatnim czasie doszło potworne osłabienie, zawroty głowy drętwienie nóg, bóle kręgosłupa oczywiście wszystkie pozostałem problemy nadal występuję (z tym, że nie mam typowych zaparć a naprzemienne zaparcia, biegunki, częstą potrzebę korzystania z toalety nie zawsze z efektem, natomiast ciągłe gniecenie w brzuchu, silne kłocie w lewym podbrzuszu i wtedy sporadyczne krawawienie żywoczerwoną krwią). W między czasie 3x pobyt w szpitalu: wykonano 3x gastroskopia (wynik p. rozworu przełykowego, stan zapalny przełyku, niewielkie nadżerki w żołądku, helicobacter pyroli (wyleczony, sprawdzane)), 3x kolonoskopia (Raz prywatnie, dwie w szpitalu). Dwie pierwsze bez zastrzeżeń. Podczas drugiego pobytu w szpitalu nie wykonano kolonoskopii, w zamian zrobiono TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej - narządy bez zmian, lekkie pogrubienie tkanki podśluzówkowej esicy - diagnoza "Przewlekłe zapalenie esicy" i standardowy zespół jelita drażliwego, wypis do domu bez żadnego leczenia w tym kierunku zapalenia a jedynie na IBS i zalecenie, że jeśli się nie poprawi wykonać kolonoskopię i pobrać wycinki z tego miejsca. Zmian oczywiście nie było, chyba że na gorsze. Podczas trzeciego pobytu w szpitalu wykonano trzecią kolonoskopię oraz enterografię (wizualnie podejrzenie choroby Crohna, zdrowe miejsca przerośnięte zmienionymi chorobowo - grudki i zaczerwienienie, pobrano wycinki ze wszystkich - w histopatologii tylko grudki chłonne w granicach normy histopatologicznej, brak Crohna. Wypis ze szpitala 05.2017 z diagnozą "Niespecyficzne zapaleni jelita grubego" - leki asamag wszystkie pozostałe na IBS standardowo (już nie wiem ile razy zażywałem przez upartość lekarzy co do IBS duspatalin, debridat, tribus itp bez najmniejszej reakcji). Oczywiście podczas leczenie, brak kompletnie reakcji, a jest coraz gorzej. W między czasie zrobiono też liczne morfologie, próby wątrobowe, trzustkowe, kał na pasożyty, lamblie, krew na lamblie, panel pokarmowy, wycinki z dwunastnicy, USG jamy brzusznej - wszystko w normie poza markerem CEA którego wartość w marcu 2017 wynosiła 5,6 (przy normie <3,8 - jestem osobą niepalącą) a w maju 6,4 (przy takiej samej normie). Kalprotektyna w kale przy normie <50 wynosi 85. Dodatkowo wczoraj tj. 14.12.2017 wykonałem badania z krwi, łącznie z próbami wątrobowymi, enzymami trzustkowymi, żelazo. Wyniki ogółem w normie poza GGT (norma 10-71, u mnie 9), Cholesterol HDL (norma >=40, u mnie 39), Cholesterol LDL (norma <115, u mnie 133), OB (norma <8, u mnie 9) a także rozmazem krwi: WBC 10,2 (norma 4-10), P-LCR 38,40 (norma 15-35), MID 2,9 (norma 0,2-1,0), MID% 29,3 (norma 3-12), neutrofile% 46 (norma 54-62), Eozynofile% 15 (norma 1-4). W między czasie przyrost masy ciała z 75 kg do 89 i tak się utrzymuje cały czas. Błagam o pomoc/wskazówki bo już brakuje mi sił. Nie chcę cały czas czuć się chory i ledwo stać na nogach zataczając się w wieku 30 lat. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam. p.s. Przepraszam, że aż tak się rozpisałem ale chciałem przedstawić choćby zarys historii. Pewnie i tak o czymś zapomniałem.
MĘŻCZYZNA, 30 LAT około miesiąca temu

Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu

Endoskopia to rewolucyjna metoda - nie tylko diagnostyczna, ale również terapeutyczna. O tamowaniu krwawienia z użyciem endoskopu opowiada lek. Marcin Radkowski.

Lek. Aleksandra Witkowska Stażysta/Rezydent, Warszawa
79 poziom zaufania

Przypadek jest bardzo złożony, wymaga wnikliwej analizy oraz dokładnego zebrania wywiadu lekarskiego oraz badania pacjenta. Proszę iść do lekarza rodzinnego, który będzie mógł z Panem porozmawiać i Pana zbadać.

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety