Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Szanowny Panie!
Na podstawie przytoczonych przez Pana badań, istnieje podstawa do rozpoznania Nieprawidłowej glikemii na czczo (IFG), która jest stanem przedcukrzycowym lub stanem zwiększonego ryzyka cukrzycy. Polecam kontakt z Pana lekarzem, celem omówienia diety, zmiany stylu życia oraz planu kontroli glikemii
z poważaniem
Michał Kurek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Glukoza na czczo 103 po obciążeniu 75g u mężczyzny – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Podwyższona glukoza we krwi żylnej – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Badania na tolerancję glukozy we krwi – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Badanie glukozy na czczo i po 2 godzinach od posiłku – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Poziom glukozy na czczo i krzywa cukrowa – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Insulina na czczo i po obciążeniu glukozą – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Różnice w poziomie glukozy na czczo i po posiłku – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Jak diagnozuje się insulinooporność? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Badanie laboratoryjne hemoglobiny glikowanej – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Badanie glukozy i krzywej cukrowej a podejrzenie cukrzycy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Stan przedcukrzycowy - rozpoznanie, objawy i czynniki ryzyka cukrzycy typu 2, porady dla cukrzyków
Stan przedcukrzycowy to stan wysokiego ryzyka cukr
Wskaźnik HOMA-IR - wskazania, normy i sposoby obliczania
Wskaźnik HOMA-IR jest współczynnikiem insulinoopor
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa