Dieta eskimosów a choroby serca
Dzień dobry,
w profilaktyce miażdżycy powinniśmy kontrolować poziom cholesterolu dostarczanego w diecie. Dzienna ilość nie powinna przekraczać 300mg cholesterolu. Najwięcej można go znaleźć w czerwonym mięsie, podrobach, smalcu, maśle i przetworach mlecznych.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jedzenie masła może powodować miażdżycę? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy piersi można powiększyć poprzez żywność? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Czy wędzone mięso przy miażdżycy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty w diecie osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Możliwość obniżenia cholesterolu poprzez stosowanie diety – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion