Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.

Ponieważ o istnieniu kamicy pacjent dowiaduje się zwykle po wytworzeniu się złogów, zapobieganie jej jest zwykle wtórne, a więc określane mianem metafilaktyki. Podaż płynów: napoje obojętne, przyjmowane przez cały dzień
nawodnienie doustne: 2,5 – 3 l/ dobę, doprowadzenie do wydalania moczu 2 –2,5l/ dobę o ciężarze właściwym moczu <1010, Ograniczanie spożycia mięsa i soli, ostrożność dotycząca przyjmowania preparatów wapnia i wit.D, ostrożnie ze szczawianami (kawa, czekolada, herbata, rabarbar, szpinak, truskawki, orzechy, buraki) - ograniczenie. Postępowanie farmakologiczne w profilaktyce kamicy sprowadza się do opanowania zaburzeń metabolicznych leżących u jej podstawy (diagnostyka tych zaburzeń). Pozdrawiam rh

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty