Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Dzień dobry! Białko stanowi zasadniczy element budowy wszystkich komórek ustroju człowieka. Białko steruje procesami przemiany materii, reguluje pracę naszego organizmu przez działanie hormonów. Bierze również udział w procesach obronnych organizmu. Źródłem pełnowartościowego białka jest mleko i jego przetwory, mięso i wędlin (np. chude mięso drobiowe lub z królika). Białko roślinne znajduje się w produktach tj. soja, fasola.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Białko przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin i minerałów. Jeżeli ćwiczymy podczas odchudzania białko jedzone w posiłkach okołotreningowych przyspiesza odbudowę włókien mięśniowych.
Bardzo dobrym źródłem białka są jaja, białe mięsa, ryby, rośliny strączkowe oraz w mniejszym stopniu twarogi, kefiry, jogurty czy mleko. Produkty wymienione w drugiej kategorii mają białko słabiej przyswajalne.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Białko jest składnikiem budulcowym organizmu, wchodzi w skład enzymów oraz pełni w organizmie szereg innych funkcji. W procesie odchudzania również jest istotne gdyż przyspiesza metabolizm natomiast należy uważać, żeby nie spożywać go zbyt dużo gdyż nadmiar białka zakwasza organizm, obciąża wątrobę i nerki, wypłukuje składniki mineralne z organizmu. Pełnowartościowe jest białko zwierzęce - białko jaj, chude mięso (drób), ryby (dorsz, tuńczyk) oraz nabiał.
Witam, rola białka została już wspomniana wyżej, chciałbym tylko dodać, że najlepiej przyswajalnym bialkiem dla człowieka jest białko jaja kurzego, wchłania sie ono w 100%, nie dając , zadnych produktów ubocznych w postaci kwasu moczowego i mocznika, pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Białko i nabiał a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jakich produktach jest dużo białka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy powinnam ograniczyć białko? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy moja waga jest za mała? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta wysokobiałkowa a siłownia i praca fizyczna – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Błyskawiczne odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czy jak będę jeść płatki fitness to schudnę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy odżywki białkowe wspomagają odchudzanie? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz