Kobieta , 24 lata

Witam! Mam 24 lata,78kg wagi i niedoczynność tarczycy ,leczę się od lat i rownież od lat nie mogę schudnąć skutecznie wręcz przeciwnie ciągle tyję,nie mieszcze się w ubrania, jestem załamana.Czego powinnam unikać przy tej chorobie aby skutecznie schudnąć i co mam jeść w mojej diecie.Czy są produkty których nie powinnam jeść w żadnym wypadku?Proszę o pomoc i przykałdową dietę! Dziękuje za okazaną pomoc!

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Katarzyna Mazowska 73
Mgr Katarzyna Mazowska Dietetyk, Warszawa 73 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Nie podała Pani swojego wzrostu.

W diecie osoby z niedoczynnością tarczycy istotna jest odpowiednia podaż białka.
W przypadku odchudzania, ograniczeniu powinny podlegać tłuszcze.
Nie ma przeciwwskazań do spożywania wspomnianych przez Panią produktów mlecznych.
Powinna Pani jednak wykluczyć:
-kapustę, kalafior, brukselkę
-brukiew, rzepak
-soję
-gorczycę
-orzeszki ziemne
-fasolę, groch i cebulę.
Produkty te są źródłem tak zwanych czynników wolotwórczych (goitrogennych) - negatywnie oddziałujących na tarczycę.
Mogą one spowodować pogorszenie Pani stanu zdrowia.
W Pani diecie nie może zabraknąć jodu.
Jego źródła to:
-sól kuchenna jodowana
-ryby morskie
-pomidory, szparagi, jarmuż.
Korzystne mogą być podróże w nadmorskie rejony, gdzie stężenie jodu w powietrzu jest wysokie.
Dieta odchudzająca nie powinna zawierać mniej niż 1400 kcal/dobę.
Przemianę materii (obniżoną) "podkręcą":
-ćwiczenia fizyczne
-przyprawy - kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, seler, czy ruta
-herbata czerwona.
Piramida zdrowego żywienia (każdego dnia należy spożyć):
•    5 porcji produktów zbożowych pełnoziarnistych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków
•    4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100g
•    1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek, bądź 7 truskawek)
•    mleko i przetwory mleczne 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light", 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, lub 100g sera twarogowego, lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny
•    mięso, lub ryby, lub nasiona roślin strączkowych 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry. Część mięsa można zamienić na 40-50g suchych nasion roślin strączkowych, lub 2 sztuki jaj.
•   tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju, lub oliwy, bądź 1 łyżka miękkiej margaryny.
Zalecałabym  spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli.
Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.
Nie można zapominać o odpowiedniej podaży płynów – minimum to 1,5-2l dziennie.
W czasie upałów i intensywnych treningów zawsze należy pić więcej, aby wyrównać straty z potem.
Korzystne będzie picie wody niegazowanej, herbaty zielonej, czerwonej, czarnej (bez cukru).
Jeśli chodzi o napoje, to należy wykluczyć napoje dosładzane (soki, napoje kolorowe), tłuste napoje mleczne oraz mocną kawę.
Powinna Pani zwiększyć ilość warzyw w diecie.
Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
-grube kasze,
-ciemne pieczywo,
-chleb typu graham,
-brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.
Nabiał powinien być odtłuszczony.
W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%,
Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K.

 Mało kilokalorii mają ryby: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g).
Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.

Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light" oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal!
Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety).
Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia.
Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).
Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.
Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.
Proszę zwiększyć również aktywność fizyczną.
POZDRAWIAM

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.
  • Diety od A do Z – Dietetyka i znajomość zasad zdrowego żywienia pomagają przy leczeniu niektórych chorób i dolegliwości. Właściwa dieta ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych jest przyczyną wielu chorób.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta w chorobach tarczycy

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem, które powoduje m.in. przybranie na wadze. Dlatego też osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy muszą szczególnie dbać o swój sposób odżywiania. Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy...

Dieta w chorobach tarczycy

Odchudzanie a tarczyca

Wiele osób zastanawia się, jaka istnieje zależność pomiędzy odchudzaniem a tarczycą? Czy zaburzenia pracy tarczycy rzeczywiście mogą wpłynąć na masę ciała człowieka? Otóż okazuje się, że tak. Niedoczynność tarczycy jest jednym z głównych czynników prowadzących...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta przy niedoczynności tarczycy - przemiana materii, jadłospis

Nadwaga, ospałość, problemy z koncentracją mogą być objawami niedoczynności tarczycy. Jest ona spowodowana brakiem hormonów tarczycy. Niezbędne jest leczenie. Jednak pomóc może również dobrze dobrana dieta. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być...

Dieta w chorobach tarczycy

Tarczyca a odchudzanie

Osoby mające problem z niedoczynnością tarczycy lub nadczynnością tarczycy powinny zwracać uwagę na swoją dietę z dwóch powodów. Po pierwsze tarczyca reguluje metabolizm organizmu, a więc odpowiednia dieta przy tarczycy powinna uwzględniać zdrową wagę...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy

Jaka dieta jest najlepsza w niedoczynności tarczycy? Taka, która jest bogata w jod. Niedoczynność tarczycy może być spowodowana właśnie niedoborem tego pierwiastka w diecie. Żeby rozpoznać u siebie to schorzenie, zaobserwuj reakcje organizmu. Jeżeli szybko...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność, wypadanie włosów,...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca - czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe odżywianie...

Dieta w chorobach tarczycy

Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy

Dieta w nadczynności tarczycy to dieta wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa. Do objawów nadczynności tarczycy należą: chudnięcie, nerwowość, nadpobudliwość, uczucie gorąca, problemy z ze snem. Odpowiednie żywienie w nadczynności tarczycy ma...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta proteinowa

Produkty wysokobiałkowe, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby, które ją stosują deklarują szybki ubytek zbędnych kilogramów przy jednoczesnym zachowaniu energii i dobrego samopoczucia. Dieta proteinowa została skonstruowana...

Wyszukaj lekarza po opiniach