Wartość indeksu glikemicznego
Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam serdecznie,
Temperatury potraw serwowanych konsumentom powinny wynosić odpowiednio:
dla potraw na zimno (surówki, sałatki, wędliny, zimne sosy, chłodniki, napoje zimne, desery zimne itp.) 4ºC,
dla zup na gorąco minimum 75ºC,
dla gorących dań głównych (dania mięsne, drobiowe, podrobowe, rybne itp.) i deserów gorących (budynie, suflety itp.) minimum 63ºC,
dla napojów gorących (kawa, herbata) minimum 80ºC.
Najlepiej byłoby szukać więcej informacji na ten temat w książkach z technologii żywności.
Pozdrawiam,
Mgr Olga Marzol
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Układanie posiłków ze zrównoważonych składników odżywczych – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- W jakich produktach jest najwięcej kolagenu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- W jaki sposób przyjmować len? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Posiłki a dieta na wzrost masy ciała – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta odchudzająca dla 11-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty żywnościowe a oponka na brzuchu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Przybieranie na wadze a praca w charakterze kierowcy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka dieta przy raku żołądka z przerzutami do wątroby? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska