Jaką temperaturę powinny mieć posiłki przed podaniem?

Witam, Chciałabym się dowiedzieć jaką temperaturę powinny mieć posiłki/żywność przed podaniem, aby były bezpieczne dla zdrowia, oraz gdzie mogę znaleźć szczegółowe informacje na ten temat.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Wartość indeksu glikemicznego

Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Mgr Olga Marzol Dietetyk, Poznań
34 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Temperatury potraw serwowanych konsumentom powinny wynosić odpowiednio:

dla potraw na zimno (surówki, sałatki, wędliny, zimne sosy, chłodniki, napoje zimne, desery zimne itp.) 4ºC,
dla zup na gorąco minimum 75ºC,
dla gorących dań głównych (dania mięsne, drobiowe, podrobowe, rybne itp.) i deserów gorących (budynie, suflety itp.) minimum 63ºC,
dla napojów gorących (kawa, herbata) minimum 80ºC.

Najlepiej byłoby szukać więcej informacji na ten temat w książkach z technologii żywności.

Pozdrawiam,

Mgr Olga Marzol

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty