Poziom cukru po jedzeniu a normy

Dzień dobry, wiem, że poziom cukru po jedzeniu wzrasta. Chciałabym się jednak dowiedzieć jaki jest prawidłowy poziom cukru po jedzeniu? Jaki poziom cukru we krwi oznacza już cukrzycę? Jaka jest norma poziomu cukru po jedzeniu i jak ma się do normy na czczo? Czy cukrzycę diagnozuje się wyłącznie na podstawie poziomu cukru po jedzeniu? Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o cukrzycy, ale różne źródła podają różne informacje na temat właściwego poziomu cukru po jedzeniu i już sama nie wiem, które są prawdziwe, a które nie. Mam nadzieję, że tutaj znajdę fachową poradę i odpowiedzi na moje pytania. Ewentualnie proszę o informację, gdzie dokładnie mogę znaleźć cenne odpowiedzi na powyższe pytania. Interesują mnie normy dla poziomu cukru we krwi zarówno na czczo, jak i po posiłku. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?

Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.

Lek. Izabela Ławnicka
82 poziom zaufania

Witam! Prawidłowy poziom cukrów: na czczo: 80-120mg%; godzinę po posiłku: do 180mg%; dwie godziny po posiłku: do 160mg%.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty