Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
U osoby uczulonej po wniknięciu alergenu do organizmu wytwarzane są przeciwciała klasy E (IgE). Łączą się one z komórkami tucznymi (mastocytami) powodując wydzielanie z nich wielu substancji w tym histaminy. Histamina odpowiada za pojawianie się większości objawów uczulenia w tym groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego. Dla alergików charakterystyczne jest również zwiększone stężenie granulocytów zasadochłonnych (bazofilów). Z komórek tucznych w reakcji alergicznej uwalnia się wiele substancji, mających wpływ na przebieg reakcji uczuleniowej, których nie oznacza się przy standardowych badaniach.
W badaniach krwi można oznaczać stężenie IgE i bazofilów. Histaminy natomiast używa się w testach skórnych przy poszukiwaniu czynników uczulających. Porównuje się reakcje na dany alergen z tą, która zaszła przy kontakcie z histaminą.
Nie zostały wyodrębnione wartości powyższych wskaźników, przy których wzrasta zagrożenie dla życia. Oznaczanie tych parametrów służy do diagnostyki uczuleń. Zagrożenie dla życia może pojawić się przy kontakcie z danym alergenem i wówczas stężenia poszczególnych substancji rosną. Zwykle nie da się przewidzieć wcześniej, kiedy dana osoba zetknie się z alergenem Stopień zagrożenia przy danej reakcji uczuleniowej określa się na podstawie objawów.
O niebezpieczeństwie świadczą m.in. duszność, obrzęk warg, języka, szybkie narastanie dolegliwości. Wówczas należy jak najszybciej udać się na do lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Proszę o interpretację wyników testów wziewno-pokarmowych IgE swoiste. – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy kwas hialuronowy może spowodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada
- Wynik punktowego testu skórnego 27-letniej osoby do analizy – odpowiada Małgorzata Panek
- Stosowanie Duomoxu po wstrząsie anafilaktycznym – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy glikokortykosteroidy mogą powodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wynik badania na uczulenie na jad pszczoły – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak mam prawidłowo odczytać takie badanie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy oznaczenie IGE całkowitego wystarczy, by wykluczyć wystąpienie w przyszłości wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wstrząs anafilaktyczny po podaniu Zinacefu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Układ odpornościowy a astma
Zadaniem układu odpornościowego jest obrona organi
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Działanie preparatów odczulających
Podczas pierwszego kontaktu z cząsteczką alergenu