Zbieranie grzybów - zasada szczególnej ostrożności
Grzybobranie ? choć przyjemna czynność, a jeszcze przyjemniejsze konsumowanie grzybów, należy podczas ich zbierania być bardzo ostrożnym. Toksykolog, dr Piotr Burda opowiada o zasadach, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz
Pani poziom witaminy D jest normalny. Najlepiej zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D w diecie. Źródłem witaminy D są spożywane pokarmy i wzbogacone produkty żywnościowe. Najbogatsze w witaminę D w polskich produktach żywnościowych są ryby, a wśród nich świeży węgorz, śledź w oleju i marynowany, gotowany i pieczony łosoś, gotowana i pieczona makrela, a także ryby z puszki (tuńczyk i sardynki). Można także zastosować witaminę D. Myślę, że dawka 4000j jest za duża. Wystarczy 1000 j dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Odżywianie a sarkoidoza – odpowiada Mgr inż. Natalia Jasiakiewicz-Jeleń
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Okresowe badania krwi i hormonów tarczycy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Suplementacja witaminy D3 i leku D-vitum – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaką dietę zastosować przy osteoporozie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
artykuły
Pierwsze promienie słoneczne - jak w pełni z nich korzystać?
Panuje powszechne przekonanie, że wiosna jest najp
Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Słoneczna witamina Nie bez powodu mówi się, że naj
Niedobór tej witaminy 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID (BADANIA)
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężk