Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Do smażenia masło klarowane, ghee, smalec oraz olej kokosowy. Dodatkowo oliwa z oliwek, ale tylko do krótkiego smażenia. Olej rzepakowy nadaje się najwyżej do sałatek (na zimno!)
Niestety nie mogę się zgodzić z moją przedmówczynią. Masło klarowane jest co najwyżej dobre do obsmażenia tak jak oliwa. Olej rzepakowy natomiast nadaje się do długotrwałego smażenia, w tym w głębokim tłuszczu - nawet po 60 minutach w temperaturze 180 st. C zawiera 50% wyjściowej ilości witaminy E i prawie niezmieniony profil kwasów tłuszczowych. Należy jednak zachować zasadę, aby nigdy nie podgrzewać danego tłuszczu ponownie, gdyż w trakcie wychładzania traci on swoje właściwości i stabilność w wysokich temperaturach. Smalec i olej kokosowy - jako źródło tłuszczów nasyconych najlepiej ograniczyć w diecie do minimum.
Olej kokosowy zawiera zdrowe tłuszcze nasycone i jak najbardziej nadaje się do smażenia, a jeszcze lepiej spożywać go na zimno (dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/). Można także smażyć na maśle klarowanym, ale nie zbyt długo. Do dłuższego smażenia radzę używać smalcu, jednak ogólnie nie należy smażyć zbyt często. Jeśli chodzi o rafinowany olej rzepakowy, to jest on źródłem bardzo groźnych tłuszczów trans, które są bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Eliza Gosławska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być
Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Olej z awokado może być wykorzystywany zarówno do