Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii?

Witam serdecznie, mam problem z niedoborem żelaza - anemia. Jak powinnam zmienić i urozmaicić swoje posiłki, żeby mój problem nie powrócił i żebym nie musiała łykać tabletek zawierających żelazo??? Jakie produkty powinnam łączyć ze sobą by zwiększyć przyswajalność żelaza, a jakich powinnam unikać?? Proszę o pomoc.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Powinna Pani spożywać produkty bogate w żelazo (wątróbka i jej przetwory oraz mięso) w towarzystwie warzyw i owoców bogatych w witaminę C (papryka czerwona, warzywa kapustne, pietruszka zielona, owoce jagodowe - maliny, truskawki, jagody oraz owoce cytrusowe). Pomimo licznych informacji na temat zasobności różnych produktów roślinnych w żelazo dostępnych w internecie proszę pamiętać, że skladnik ten występujący w roślinach jest praktycznie nieprzyswajalny dla człowieka. Wyjątek stanowią tu specyficzne produkty wzbogacone w żelazo jak niektóre płatki śniadaniowe czy kakao, które osobie w Pani sytuacji mogą pomóc w zapewnieniu odpowiedniej podaży tego składnika mineralnego w diecie.

0

Witam. Przede wszystkim dieta musi być dobrze zbilansowana. Należy wprowadzić produkty bogate w żelazo takie jak: jaja (żółtka), wątróbka, mięso czerwone, ryby, drób, kasze (zwłaszcza jaglana i gryczana), komosa ryżowa (quinoa), produkty zbożowe pełnoziarniste (płatki owsiane, chleb razowy), otręby, rośliny strączkowe (groszek, bób, fasola, soczewica), kiełki warzyw, a do tego warzywa i owoce bogate w witaminę C (ułatwiają wchłanianie żelaza) m.in.: papryka czerwona, pomidory, kapusta, brukselka, natka pietruszki, brokuły, szpinak, cytrusy, jabłka, maliny, jeżyny, dzika róża. Pozdrawiam

0

Dzień dobry. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty