Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Do pielęgnacji dzieci z atopowym zapaleniem skóry należy stosować tzw. emolienty czyli specjalistyczne nawilżajaco- natłuszczajęce preparaty przeznaczone dla skóry atopowej.
Nie zaleca się natomiast stosowania kosmetyków zawierających barwniki, konserwanty, zapachy i tzw. substancje działające pianotwórczo (SLS, SLES), które mogą działać drażniąco na skórę orazpreparatów nieznanego pochodzenia, nieprzebadanych dermatologicznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty