Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Małgorzata Waszkiewicz 40
Lek. Małgorzata Waszkiewicz Stażysta/Rezydent, Warszawa Mokotów
Edytuj odpowiedź

Witam!

Owoce są bogatym źródłem cukrów prostych (glukozy, fruktozy), przez co szybko i w znacznym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi. Najwięcej węglowodanów znajduje się w bananach, winogronach, ananasach (zwłaszcza z puszki), czarnych porzeczkach. Produkty z tej grupy powinny być spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby chore na cukrzycę.

Owoce o średniej zawartości węglowodanów to jabłka, brzoskwinie, czereśnie, jagody, pomarańcze, mandarynki, czerwone porzeczki, wiśnie. Najmniejsze ilości cukrów znajdują się w grejpfrutach, truskawkach, malinach i poziomkach.

Z diety należy oczywiście wyeliminować syropy owocowe i dżemy. Ograniczyć należy także spożywanie owoców suszonych, które zawierają znaczne ilości węglowodanów.

Pozdrawiam!

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.
  • Dieta dla cukrzyków – Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: