Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść?

Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? Są jakieś niezdrowe, albo niebezpieczne dla zdrowia?
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Wskazówki dla grzybiarzy

Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie,

wieprzowina jest generalnie najmniej wartościowym mięsem.
Nie powinno spożywać się jej częściej nić 1-2 razy w tygodniu.
Jeśli jest już włączana, to najlepiej w formie mięsa na obiad,
a nie podrobów.
Są one bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, stąd na powinno się je ograniczać przy podwyższony stężeniu cholesterolu we krwi, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach reumatycznych.
Duże znaczenie ma też pochodzenie mięsa, szczególnie wątroba kumuluje leki i toksyny, stąd poleca się kupować ze sprawdzonych źródeł.

Monika Frank - Dietetyk, Mój Dietetyk Poznań,
http://poznan.mojdietetyk.pl/

0

Witam!
Podroby zawierają kwas foliowy i żelazo, ale są wysoko kaloryczne, zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu. Jeżeli lubi Pan podroby proponuję cielęce. Pozdrawiam

0

Witam, najłatwiej jest odpowiedzieć co mozna jeść z produktów wieprzowych, jest to polędwica wieprzowa, jednak od czasu do czasu, pozdrawiam

0

Dietetycy raczej nie zalecają spożywania podrobów, ponieważ jest to źródło przede wszystkim cholesterolu, więc osoby zagrożone chorobami układu krążenia powinni je w ogóle wyeliminować. Raz - dwa w miesiącu osoby z prawidłowym profilem lipidowym mogą spożywać wątróbkę, bo jednak jest to bardzo dobre źródło - zwłaszcza żelaza.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty