Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Pytanie jest trochę bez sensu, albo za mało dokłądne.
Czy ma Pani stwierdzoną alergię na gluten? Jeśli tak to więcej nic nie trzeba tylko dieta eliminacyjna.
Jeśli chce się Pani dopiero przekonać czy ma alergię III typu czyli tzw. nietolerancję (ale nie celiakię) trzeba zrobić food detective, food test lub imupro.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty