Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Żeby w 100% stwierdzić astmę, należałoby wykonać spirometrię, której tak mało dziecko nie jest w stanie poprawnie wykonać, gdyż jest to badanie trudne technicznie. Proponuję skonsultować się z alergologiem, który najlepiej oceni jakie jest prawdopodobieństwo u Pani dziecka. Astma jest chorobą przewlekłą, ale można jej objawy dobrze kontrolować, także proszę się nie martwić na zapas.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zwalczyć alergię na psa? – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Alergia, astma? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Ustalenie alergenów wywołujących astmę alergiczna – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Pogrubienie śluzówki prawej zatoki – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy to wystarczy, żeby stwierdzić astmę? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy u dziecka można stwierdzić astmę? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Astma a alergia – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy te badania są dość dokładne, by wskazać alergeny, które mnie uczulają? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy dziecko chore na astmę może mieć psa? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska