Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Proszę udać się z dzieckiem na wizytę do gastroenterologa. Lekarz zleci niezbędne badania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania w diagnozie alergii na gluten? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jakie badania należy wykonać, by wykluczyć alergię na gluten? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jakie badania krwi przy alergii na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie badanie może wykluczyć alergię? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy moje objawy wskazują na alergię na gluten? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co jeść po diagnozie uczulenia na gluten? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Alergia wokół oczu a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jakie badania w kierunku alergii na gluten? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Jej brzuch robił się gigantyczny, mimo że była na diecie. Lekarze postawili diagnozę po ośmiu miesiącach
29-latka przez 8 miesięcy walczyła o właściwą diag
Była pewna, że biegunka to efekt nieprawidłowej diety. Przyczyna okazała się inna
Dolegliwości trawienne, bóle brzucha i biegunki Di
Gluten w diecie niemowląt
Gluten może spowodować celiakię. Jest to bardzo po