Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,

jeżeli chce Pani wykonać całą diagnostykę w kierunku chorób związanych z glutenem to należny wykonać badania w kierunku celiakii, alergii na gluten oraz nietolerancji glutenu. Diagnostyka alergii na gluten obejmuje badanie swoistych IgE w surowicy, wykonanie punktowych testów skórnych, testów płatkowych i próbę prowokacyjną, przeprowadzoną po okresie leczenia dietą bezglutenową. Zdiagnozowanie celiakii wymaga przede wszystkim szczegółowego wywiadu lekarskiego oraz wykonania badań laboratoryjnych w kierunku:
- Przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasach IgA i IgG.
- Przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG
- Przeciwciał przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny DGP. Natomiast diagnostyka nietolerancji na gluten obejmuje wykonanie testów na obecność przeciwciał typu IgG. W razie pytań zapraszam do kontaktu, ponieważ choroby związane z glutenem są jedną z moich specjalizacji.

Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
http://dietetyk-proporcja.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty