Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
jeżeli chce Pani wykonać całą diagnostykę w kierunku chorób związanych z glutenem to należny wykonać badania w kierunku celiakii, alergii na gluten oraz nietolerancji glutenu. Diagnostyka alergii na gluten obejmuje badanie swoistych IgE w surowicy, wykonanie punktowych testów skórnych, testów płatkowych i próbę prowokacyjną, przeprowadzoną po okresie leczenia dietą bezglutenową. Zdiagnozowanie celiakii wymaga przede wszystkim szczegółowego wywiadu lekarskiego oraz wykonania badań laboratoryjnych w kierunku:
- Przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasach IgA i IgG.
- Przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG
- Przeciwciał przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny DGP. Natomiast diagnostyka nietolerancji na gluten obejmuje wykonanie testów na obecność przeciwciał typu IgG. W razie pytań zapraszam do kontaktu, ponieważ choroby związane z glutenem są jedną z moich specjalizacji.
Serdecznie pozdrawiam,
mgr Alicja Golonka
http://dietetyk-proporcja.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie można wykonać badania wykrywające nietolerancję glutenu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Badania w kierunku alergii na gluten – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Objawy nietolerancji glutenu – odpowiada Magdalena StusiĹska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o