Jakie mogą być skutki przyjmowania za dużo żelaza w kapsułkach?

Jakie mogą być skutki przyjmowania za dużo żelaza w kapsułkach? Ulotka mówi o nieprzekraczaniu jednej dawki dziennej, ale dlaczego? Mi zależy na podwyższeniu poziomu żelaza, aby móc wrócić do oddawania krwi, jednak ostatnio zaczęłam przyjmować po 2 tabl.dziennie i od kilku dni zauważyłam zwiększenie wagi oraz częstsze wypróżnianie (nawet po każdym posiłku odczuwam już potrzebę) czy to moze być wynik żelaza
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Co to jest hiperlipidemia?

Hiperlipidemia jest zaburzeniem gospodarki lipidowej organizmu i stanowi ważny czynnik rozwoju miażdżycy. Jest to rezultat siedzącego trybu życia, nieprawidłowego odżywiania, nadwagi, ale też wynik predyspozycji genetycznych. Hiperlipidemia posiada swoje odmiany, o czym opowiada kardiolog dr Piotr Gryglas.

Dzień dobry,

ponieważ większa dawka żelaza może mieć także problemy w wchłanianiem się ( tu pojawia się biegunka). Najlepiej poziom żelaza podnosić systematycznie, w tym warto włączyć prawidłowy sposób odżywiania się. Może Pani skorzystać z porady dietetyka, który zbilansuje dla Pani odpowiedni jadłospis.

Żelazo znajduje się w różnych produktach. Warto znać produkty bogate w żelazo. Żelazo, które jest dostarczane z pożywieniem można podzielić na dwa rodzaje: hemowe, które jest pochodzenia zwierzęcego oraz niehemowe – pochodzenia roślinnego. Żelazo dostarczane z mięsem łatwiej się wchłania i charakteryzuje się wyższą biodostępnością w porównaniu do żelaza dostarczanego z pokarmem roślinnym. Do produktów bogatych w żelazo zaliczamy:

chude mięso czerwone,
drób,
wątróbkę,
żółtka jaj,
rośliny strączkowe,
orzechy,
chleb z pełnego przemiału,
zielone warzywa, szczególnie rzeżuchę i brokuły,
botwinkę i buraki,
suszone owoce: morele, śliwki, rodzynki.
Należy pamiętać, iż żelazo w jedzeniu musi być łączone z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C (np. kapusta kiszona, papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, czarne porzeczki, pomarańcze), gdyż jest ona niezbędna do jego przyswajania z pokarmu. Komponując zdrową dietę, warto wiedzieć, że produkty bogate w wapń oraz kwas fitynowy zmniejszają wchłanianie żelaza w jedzeniu. Kwas fitynowy jest obecny m.in. w otrębach pszennych, ziarnach soi, kawie, herbacie, orzechach, czekoladzie.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam

To zależy jaki ma Pani aktualny poziom żelaza. Organizm to nie maszyna i może być sytuacja że 2 tabletki dziennie Pani nie przyswoi a może mieć Pani skutki uboczne przy przyjmowaniu tak dużej dawki. Zalecam uzbroić się w cierpliwość i przyjmować dzienną dawkę żelaza wdł. ulotki. Skoro chce Pani oddawać krew i innym pomagać to chyba nie chce Pani innym zaszkodzić. Proszę się spokojnie wyleczyć i jak będzie Pani w pełni sił można pomyśleć o oddawaniu krwi.

Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty