Kobieta , 32 lata Mój dziadek ma obecnie 85 lat i jest schorowaną osobą, ma problemy z sercem i początki demencji starczej. W ostatnim czasie pojawiły się u niego również wyraźne problemy z połykaniem, widoczne podczas niemal każdego posiłku. W jaki sposób możemy zmodyfikować jego dietę, aby dostarczała wszystkich składników odżywczych, a przy tym była łatwa do przełknięcia?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Magdalena Milewska 32
Dr Magdalena Milewska Dietetyk, 32 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Istotne byłoby poznanie przyczyny zaburzeń połykania czy dotyczą one fazy gardłowej (zmiany neurologiczne) czy przełykowej ( górny zwieracz przełyku). Trudno po krótkim opisie to ocenić. Być może można byłoby wyeliminować przyczynę lub zlecić specjalne ćwiczenia pomagające w połykaniu. Jeśli chory zachłystuje się przy wypijaniu płynów, aby uniknąć odwodnienia należy je zagęścić używając specjalnych zagęszczaczy z apteki (do konsystencji nektaru lub płynnego miodu). Pozycja do jedzenia powinna byc siedząca, prosze dbać o higienę jamy ustnej i ewentualnej protezy. Posiłki powinny być o miękkiej, jednolitej konsystencji w postaci kremów, musów, papek, pasty mogą byc zbyt gęste. Należy unikać produktow suchych, chrupkich, z włóknami, sypkich. Warto wykorzystać rozgotowane, zmiksowane kasze, makaron, płatki owsiane, gryczane; gotowane, zblendowane chude mięso, ryby, jaja, sery homogenizowane. Zupy kremy, owoce w postaci przetartej z dodatkiem np. gęstego jogurtu. Dieta domowa moze okazać się niewystarczjąca i Dziadek bedzie chudł, wówczas warto wprowadzić do diety jako uzupełnienie- diety specjalne dostępne w aptekach (dobrane do chorób współistniejących). Proszę wypijać je powoli - 1 butelka 40 min. 1-2 szt/dziennie.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Kardiologia – Dziedziną kardiologii są choroby serca i układu krążenia. Zmiany naczyniowe wpływają na pracę mięśnia sercowego i zwykle związane są z miażdżycą. Polska ma wysoki wskaźnik zachorowalności na choroby układu krążeniowego. Serce bije niezmordowanie od urodzenia do śmierci, sto tysięcy razy na dzień, dwa i pół miliarda razy w okresie życia trwającego 70 lat.
  • Składniki odżywcze – Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia.