Kobieta , 32 lata Mój dziadek ma obecnie 85 lat i jest schorowaną osobą, ma problemy z sercem i początki demencji starczej. W ostatnim czasie pojawiły się u niego również wyraźne problemy z połykaniem, widoczne podczas niemal każdego posiłku. W jaki sposób możemy zmodyfikować jego dietę, aby dostarczała wszystkich składników odżywczych, a przy tym była łatwa do przełknięcia?
Dr Magdalena Milewska 25
Dr Magdalena Milewska Dietetyk, 25 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Istotne byłoby poznanie przyczyny zaburzeń połykania czy dotyczą one fazy gardłowej (zmiany neurologiczne) czy przełykowej ( górny zwieracz przełyku). Trudno po krótkim opisie to ocenić. Być może można byłoby wyeliminować przyczynę lub zlecić specjalne ćwiczenia pomagające w połykaniu. Jeśli chory zachłystuje się przy wypijaniu płynów, aby uniknąć odwodnienia należy je zagęścić używając specjalnych zagęszczaczy z apteki (do konsystencji nektaru lub płynnego miodu). Pozycja do jedzenia powinna byc siedząca, prosze dbać o higienę jamy ustnej i ewentualnej protezy. Posiłki powinny być o miękkiej, jednolitej konsystencji w postaci kremów, musów, papek, pasty mogą byc zbyt gęste. Należy unikać produktow suchych, chrupkich, z włóknami, sypkich. Warto wykorzystać rozgotowane, zmiksowane kasze, makaron, płatki owsiane, gryczane; gotowane, zblendowane chude mięso, ryby, jaja, sery homogenizowane. Zupy kremy, owoce w postaci przetartej z dodatkiem np. gęstego jogurtu. Dieta domowa moze okazać się niewystarczjąca i Dziadek bedzie chudł, wówczas warto wprowadzić do diety jako uzupełnienie- diety specjalne dostępne w aptekach (dobrane do chorób współistniejących). Proszę wypijać je powoli - 1 butelka 40 min. 1-2 szt/dziennie.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Kardiologia – Dziedziną kardiologii są choroby serca i układu krążenia. Zmiany naczyniowe wpływają na pracę mięśnia sercowego i zwykle związane są z miażdżycą. Polska ma wysoki wskaźnik zachorowalności na choroby układu krążeniowego. Serce bije niezmordowanie od urodzenia do śmierci, sto tysięcy razy na dzień, dwa i pół miliarda razy w okresie życia trwającego 70 lat.
  • Składniki odżywcze – Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia.
Artykuły na ten temat
Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Nie taki cholesterol straszny, jak go malują

Nie taki cholesterol straszny, jak go malują

Cholesterol kojarzy nam się z czymś złym - wciąż słyszymy, że wysoki poziom tej substancji zwiększa ryzyko groźnych chorób serca. Poza tym wiemy, że powinniśmy badać poziom cholesterolu we krwi i unikać jedzenia zbyt dużej ilości jajek. Okazuje się, że...

Profilaktyka zawału serca

Jak uniknąć zawału serca?

Zdrowe serce to podstawa długiego życia. Wszyscy o tym wiemy, ale nie wszyscy o nie dbamy. Pierwsza refleksja pojawia się dopiero, gdy wydarzy się coś złego: odczuwamy bóle w klatce piersiowej, kłucia serca, duszności albo dojdzie do zawału serca. Niestety...

Barwniki i konserwanty

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

Otyłość Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment na szczurach, którym przez około pół roku podawano produkty, w których znajdowała...

Sól

Sól jednak zdrowa? Nowe, kontrowersyjne badania naukowców

Zbyt duża ilość soli jest niebezpieczna dla zdrowia- to wiadomo od dawna. Teraz jednak naukowcy opublikowali badania, z których wynika, że zbyt mała ilość tego składnika w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Co więcej,...

Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie

Skuteczność suplementów diety

Suplementy diety są to poszczególne dodatkowe składniki odżywcze w postaci tabletek, kapsułek, proszków czy też płynów, które przyjmuje się jako uzupełnienie codziennej diety, co przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne lub stanowi uzupełnienie w deficytowe...

Zawał serca

Profilaktyka zawału serca

Profilaktyka zawału serca w dzisiejszym szybkim trybie życia jest bardzo ważna. Z roku na rok coraz więcej osób zapada na tego typu schorzenie. Zawały serca zdarzają się najczęściej u osób starszych, które mają problemy z układem sercowo-naczyniowym....

Nadciśnienie

Co szkodzi sercu?

Każdy, kto ma problemy z układem krążenia, pewnie nieraz słyszał od swojego kardiologa, że konieczne jest wyeliminowanie lub ograniczenie spożycia różnych produktów, aby zachować zdrowie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór niektórych składników w diecie...

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa pozytywnie na układ sercowo - naczyniowy i wspomaga pracę mózgu. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają surowe...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran - właściwości, zalety dla zdrowia, wskazania do suplementacji

Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ta żyjąca w zimnych wodach ryba dostosowała się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych. Niestety, oprócz swoich niezaprzeczalnych...

Wyszukaj lekarza po opiniach