Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Izabela Brym 50
Lek. Izabela Brym Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam.

Owoce i warzywa dla potrzeb osób chorych na cukrzycę zostąly podzielone na grupy w zależności od zawartości węglowodanów. Podział przedstawia się następująco:

Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi).

Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta).

Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki).

Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.

Osoby chore na cukrzycę mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń produkty z grup I i II. Pozostałe stanowią zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki i powinnno się ich unikać. Warto również pamiętać, że grejpfrut może interferować z wieloma lekami, więc należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.
  • Dieta dla cukrzyków – Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Owoce w cukrzycy

Owoce w cukrzycy

Gdy tylko nadchodzi lato, wszyscy nabieramy ochoty na świeże owoce - ale które z nich są bezpieczne dla diabetyków? Niestety nie wszystkie owoce mogą być spożywane przez cukrzyków, ze względu na dużą zawartość węglowodanów. Owoce, które można spożywać,...

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Żywność dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę często popełniają błędy dietetyczne. Wiele z nich nie wie, co to indeks glikemiczny, czy można podawać mleko na śniadanie, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść. Indeks...

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Mity o diecie cukrzyków

(https://portal.abczdrowie.pl/zmiana-jakosci-produktow-w-diecie-cukrzyka-to-podstawa) jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, jednak wiele osób nie wie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie cukrzyków. Dieta chorych na cukrzycę uchodzi za skomplikowaną...

Dieta dla dzieci

Jadłospis rocznego dziecka - produkty żywnościowe, owoce i warzywa

Jadłospis rocznego dziecka odgrywa istotną rolę w jego prawidłowym wzroście i rozwoju. Powinien zawierać w odpowiednich ilościach wszystkie niezbędne (/skladniki-odzywcze-w-zdrowej-diecie) ((/zapotrzebowanie-na-bialko), (/zapotrzebowanie-na-tluszcz),...

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Ciasto dla cukrzyków

Ciasto dla cukrzyków

Ciasto to przyjemność zarówno dla ciała, jak i duszy. Jednakże diabetycy nie mogą spożywać tradycyjnych ciast zawierających cukier, gdyż po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Czy istnieją więc ciasta dla diabetyków? Słodycze...

Dieta dla seniora

Korzystne substancje w diecie dla seniora

Związki chemiczne znajdujące się w świeżych (/owoce) i (/warzywa) nadają im właściwości smakowe, zapachowe i aromatyczne. Spełniają również funkcje ochronne przed (/wplyw-uv-na-skore) oraz zabezpieczają rośliny przed szkodnikami. Niektóre z nich to substancje...

Dieta w depresji

Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że poprawia nasz zły nastrój? To nie tylko jej smak, ale przede wszystkim skład...

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

(https://portal.abczdrowie.pl/niebieska-tabletka-juz-nie-bedzie-potrzebna-naukowcy-udowodnili-ze-na-problemy-z-potencja-pomoze-dieta-bogata-w-flawonoidy) nadają kolor i smak (/skarby-lata-warzywa-i-owoce), ale na pewno nie można nazwać ich zwykłymi związkami....

Dieta w depresji

Serotonina - charakterystyka, poziom, jadłospis

Serotonina - charakterystyka, poziom, jadłospis

Serotonina to neuroprzekaźnik wytwarzany w naszym organizmie. Poziom serotoniny wpływa na nasze samopoczucie oraz - jak wykazano w badaniach - na odczuwanie przez nas stresu. Ta amina biogenna powstaje z aminokwasu egzogennego - tryptofanu, tak więc aby...

Wyszukaj lekarza po opiniach