Jak się ubierać w okresie jesienno-zimowym?
Witam,
Z pewnością warto przede wszystkim skoncentrować się na codziennej diecie, ukierunkowanej na poprawienie pracy mózgu (pamięć, koncentrację). Szczególnie ważne dla rozwoju umysłowego są witaminy z grupy B, B4, B3 (PP), Cynk, Magnez, Potas, Żelazo, Fosfor, kwas linolowy, kwasy tłuszczowe (NNKT), znajdują się one w produktach takich jak: tłuste ryby, oliwa, pomidory, ziemniaki, produkty sojowe, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, sucha fasola i groch, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy, pestki z dyni, rośliny strączkowych, owoce pestkowe, warzywa liściaste, rodzynki, winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie.
W znacznym stopniu pamięć poprawia stosowanie lecytyny sojowej (dostępna w granulkach lub pastylkach). Uwaga! Dobra lecytyna zawiera ponad 30 proc. fosfatydylocholiny (warto sprawdzić skład przed zakupem preparatu).
Pozdrawiam,
Elwira Chruściel
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem z pamięcią i koncentracją – odpowiada Mgr Anga Aleksandrowicz
- Nasilenie problemów z pamięcią – odpowiada Mgr Adam Kowalewski
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie preparaty na koncentrację i pamięć? – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Które orzechy najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości lecytyny sojowej – odpowiada Mgr Aleksandra Rytwińska
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na pamięć? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy suplementami można polepszyć pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska