Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Tak, jednak dobór preparatu (diety przemysłowej dostępnej w aptece) będzie zależał od chorób współistniejących. Ponadto dzienna ilość tych preparatów jest uwarunkowana zapotrzebowaniem na energię i występowaniem ewentualnego niedożywienia lub ryzyka niedożywienia. Preparaty te powinny stanowić uzupełnienie diety "normalnej" 1-3 sztuki/dzień. Jeśli u Pana Dziadka występują zaburzenia połykania (zachłystywanie płynami, odchrząkiwanie, kaszel w trakcie picia/jedzenia, uczucie zalegania "czegoś" w gardle) wówczas należy skonsultować chorego z laryngologiem i logopedą. Nie mniej jednak posiłki trzeba przyjmować w pozycji siedzącej. Pokarmy powinny być łatwo strawne, papkowate, o konsystencji kremowej a płyny można zagęścić specjalnym zagęszczaczem do wskazanej przez laryngologa konsystencji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób odżywiać osobę starszą po udarze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co jeść po udarze mózgu? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co podawać osobie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy po udarze pacjent może przyjmować pokarmy stałe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy osobom z Alzheimerem można dawać takie preparaty odżywcze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie przygotować posiłki dla osoby cierpiącej na problemy z przełykaniem? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jakie stosować odżywianie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaka dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka