Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Do prduktów o niskim indeksie glikemicznym należą:

  • zboża nieoczyszczone (chleb pełnoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, kasze o dużych ziarnach, makaron pełnoziarnisty – gotowane al dente!)
  • warzywa strączkowe i motylkowe: sucha fasola, soja, ciecierzyca, soczewica,
  • większość warzyw (kapusta, brokuły, kalafior, zielona fasolka, sałata – gotowane al dente!)
  • niektóre owoce – wiśnie, truskawki, jabłka itp.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z...

Składniki odżywcze

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny - IG (ang. glycemic indeks), określany także jako wskaźnik glikemiczny, to klasyfikacja produktów żywnościowych, która powstała na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku glikemia poposiłkowa. Dotyczy...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

Wiele diet opiera się na idei indeksu glikemicznego, który szereguje produkty pod względem wpływu ich spożycia na stężenie glukozy we krwi. Sedno zjawiska nie tkwi jednak w samym indeksie glikemicznym pojedynczego produktu, ale również na ocenie zawartości...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ spożywanych węglowodanów na organizm. Zastosowanie indeksu glikemicznego jest bardzo proste - wartości podane w indeksie odnoszą się...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny w cukrzycy Odtwórz wideo

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach żywnościowych. Oblicza się...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny - tabela, czym jest, co ma na niego wpływ

Indeks glikemiczny służy nam jako miara tego, ile dany produkt węglowodanowy zawiera czystych cukrów i skrobi. Jako produkt węglowodanowy określić możemy oczywiście słodycze, warzywa, mleko, ale także ziemniaki, ryż lub chleb. Indeks glikemiczny pozwala...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

IG - w których produktach jest najniższy?

IG - w których produktach jest najniższy?

Piękny wygląd i szczupła sylwetka to wymagania współczesnego świata. Bez nich czujemy się nieatrakcyjni, więc robimy wszystko, aby osiągnąć zadowalające rezultaty. Nie bez powodu coraz częściej sięgamy po diety i głodówki. Czasem jednak to nie pragnienie...

Zdrowe odżywianie

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - warzywa, owoce, nabiał, zboża

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający jak dany artykuł spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę diety nie tylko osób chorych na cukrzycę ale również: osób ze stwierdzonym stanem...

Wyszukaj lekarza po opiniach