Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Małgorzata Piszewska 8
Mgr Małgorzata Piszewska Dietetyk, Pułtusk 8 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Do prduktów o niskim indeksie glikemicznym należą:

  • zboża nieoczyszczone (chleb pełnoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, kasze o dużych ziarnach, makaron pełnoziarnisty – gotowane al dente!)
  • warzywa strączkowe i motylkowe: sucha fasola, soja, ciecierzyca, soczewica,
  • większość warzyw (kapusta, brokuły, kalafior, zielona fasolka, sałata – gotowane al dente!)
  • niektóre owoce – wiśnie, truskawki, jabłka itp.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Składniki odżywcze – Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia.
  • Indeks glikemiczny – Indeks glikemiczny – IG (ang. glycemic indeks), określany także jako wskaźnik glikemiczny, to klasyfikacja produktów żywnościowych, która powstała na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku (glikemia poposiłkowa). Dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ inne składniki odżywcze, takie jak białka czy tłuszcze, nie mają wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: