Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Szanowna Pani,
Jeżeli stosowała Pani samodzielnie wiele diet i nie odmiosły one skutku obawiam sie, że porada internetowa również Pani nie pomoże. Problemy związane z odżywianiem są bardzo indywidualną sprawą i wymagają zarówno prześledzenia dotychczasowej sytuacji, określenia celów jakie chce się je osiągnąć jak i dobrania do nich właściwych metod postępowania. Nie podała Pani wielu kluczowych informacji jakie są niezbędne dla udzielenia rzeczowej porady (jak choćby masa ciała, wzrost, kiedy nastąpił przyrost masy, co Pani spożywa). Podstawowe informacje o zasadach zdrowego odżywiania znajdzie Pani na stronie internetowej Instytutu Żywności i Żywienia (http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia). Jeżeli natomiast potrzebuje Pani bardziej rzeczowej porady polecam udać się do specjalisty, który będzie mógł Pani zadać pytania niezbędne do poznania Pani sytuacji. Życzę powodzenia.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie w 8. miesięcy po porodzie – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Przykładowy jadłospis dla 25-letniej kobiety – odpowiada Kamila Ziemann
- Ile razy dziennie należy jeść, by zrzucić wagę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Szanse na utratę wagi po odstawieniu chipsów i słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zmniejszyć wagę u 18-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Metody na skuteczne odchudzanie bez efektu jojo – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Domowe sposoby na oczyszczanie układu pokarmowego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Odchudzanie przy 5 posiłkach dziennie – odpowiada Milena Lubowicz
- Co zrobić, aby stracić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta dla serca - co jeść i jak dbać o swój układ krwionośny
Dieta dla serca to określony typ żywienia, którego
Dieta roczniaka to poważna sprawa - co podawać dziecku, które skończyło roczek?
Twoje roczne dziecko zna już smak większości warzy