Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Witaj,
Na koncentracje uwagi negatywnie wpływają pokarmy/ posiłki zbyt obfite w tłuszcze nasycone oraz węglowodany. Wówczas organizm nastawia się na trawienie a nie przyswajanie wiedzy.
Negatywnie wpływa wbrew pozorom także kofeina. Zbyt mała ilość snu, niedobór w diecie kwasów omega-3, magnezu. Korzystne jest przed nauką lub na śniadanie zjedzenie lekkiego posiłku zawierającego np. płatki owsiane z suszonymi owocami i orzechami, kaszy jaglanej z owocami np. bananem lub kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i cienkim plastrem łososia.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Alkohol, czasami możemy sie rozproszyć po alkaloidach zawartych w uzywkach typu kawa, herbata.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na pamięć? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jakie produkty wybrać na poprawę pamięci – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jakie produkty na poprawę pamięci? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Co jeść, by zwiększyć koncentrację? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposoby na przybranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Czy suplement diety kwas omega 3 wspomaga pracę mózgu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Zawartość kalorii w przekąskach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta a stres
Zdrowa dieta wspomaga funkcjonowanie mózgu. Kwasy
Pomoże obniżyć cholesterol. Dietetyk wskazuje najlepsze śniadanie
Na hipercholesterolemię choruje ok. 20-21 mln Pola
Spożywanie jedzenia w pracy przy biurku osłabia produktywność pracowników
Nowe badania wykazały, że spożywanie posiłku przy