Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Witam
Najbogatsze w witaminę C są:
czarna porzeczka (ok183 mg/100g)
czerwona papryka ( ok 140 mg/100g)
brukselka (ok 90 mg/100g)
zielona papryka (ok 90mg/100g)
a także : kalafior, szpinak, poziomki, truskawki, kiwi, cytryny, pomarańcze, czerwona porzeczka (zawartość w tych produktach waha się od 46-69mg/100g)
Witamina C zwana również kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pomaga w gojeniu się ran, podnosi odporność organizmu na infekcje, działa antytoksycznie, bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie wielu enzymów. Witamina C znajduje się w wielu owocach i warzywach. Owoce bogate w wit. C to min. czarna porzeczka, truskawki, kiwi oraz owoce cytrusowe. Natomiast warzywa dostarczające dużej ilości tej witaminy z pożywieniem to: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalafior i szpinak. Innym źródłem witaminy C, choć mniej bogatym ale równie wartościowym ze względna na częstość występowania na polskich stołach są ziemniaki, pomidory i kapusta kwaszona.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co ma dużo witaminy C? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nadmiar witaminy C w organizmie może być szkodliwy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela