Grejpfrut na odporność
Panie Marcinie, faktycznie dużo jest różnych nieprawdziwych opinii w internecie. Wynika to głównie z tego, że każdy pacjent jest troszkę inny i często pozornie ta sama choroba ma inne zalecenia. Ale generalnie:
pszenne pieczywo: jeśli nie ma Pan kłopotów z zapaleniem błony śluzowej żołądka, przełyku to wybieramy pieczywo razowe, graham, a pszennego unikamy. Jeśli jest jakiś stan zapalny - pszenne będzie najlepsze.
mleko: duże ilości, szczególnie przed snem nie, ale małe ilości nie ma problemu.
cukier: nie słyszałam o takiej teorii :)
kalafior i brokuły: mogą działać wzdymająco, a przez to nasilać dolegliwości. Jeśli już to niewielkie ilości, gotowane w duże ilości wody, bez przykrywki.
surowe jabłka: to już jest bardzo osobnicze. Warto to sprawdzić na sobie czy czuje się Pan po jabłkach ok czy nie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty można jeść w dniach poprzedzających kolonoskopię? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty żywnościowe odstawić na redukcji? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jabłka, pomidory i chleb w diecie refluksowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy kłucie w żołądku to refluks? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy po ostrym zapaleniu trzustki można pić mleko sojowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko