Kobieta , 32 lata Dzień dobry, jestem w 31 hbd, 2 tygodnie temu stwierdzono cukrzyce ciążową. Mierze regularnie poziom glikemii i przestrzegam diety. Bardzo proszę o informacje, jakie są aktualne normy glikemii na czczo i godzinę po posiłku dla kobiet w ciąży? Czy wartości glikemii na czczo do 100 i godzinę po posiłku do 140 sa właściwymi, czy jednak te bardziej restrykcyjne, a więc odpowiednio do 90 i do 120?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Maciej Pawłowski 33
Maciej Pawłowski Diabetolog, Łódź 33 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

W opiece nad kobietami w ciąży polscy diabetolodzy są bardzo restrykcyjni. Obowiązują nas kryteria zawarte w zaleceniach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na 2009 rok. Wartość glikemii na czczo pomiędzy 60 - 90 mg/dl; po posiłkach (2 h) do 120 mg/dl; pomiędzy 2 a 4 w nocy 60 mg/dl ; średnia glikemia dobowa 95 mg/dl, a HbA1c 6,1 %. To wszystko wartości uzyskiwane w samokontroli glukometrem. Jak Pani widzi są to dość wyśrubowane wartości, trudne do osiągnięcia w codziennej praktyce. Pomocny powinien być ścisły nadzór diabetologiczny (wizyty kontrolne zalecane co 2 - 3 tyg), wczesne włączanie insulinoterapii, stosowanie pomp do ciągłego wlewu insuliny. To wszystko, aby ciąża przebiegała bez problemów.    

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Stężenie glukozy – Glukoza we krwi jest jednym ze wskaźników sprawdzanych podczas badania krwi. Analiza biochemiczna krwi pozwala ustalić na ile nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. Stężenie glukozy we krwi daje informację o metabolizmie cukru oraz ewentualnych chorobach z tym związanych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Samokontrola okołoposiłkowa

Czym jest glikemia poposiłkowa?

Czym jest glikemia poposiłkowa?

U osób z prawidłową tolerancją (/stezenie-glukozy) poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku. W...

Badania w ciąży - nieinwazyjne i inwazyjne badania prenatalne

Diagnostyka cukrzycy ciężarnych

(/cukrzyca-ciazowa) to schorzenie wynikające z nieprawidłowej tolerancji cukrów ((/wysoka-glukoza)) przez organizm kobiety, która po raz pierwszy wystąpiła w czasie (/czy-to-ciaza-sprawdz). Cukrzyca przeważnie rozpoczyna się w drugiej połowie ciąży, ale...

Badania

Glikemia - wskazania, badanie, normy

(https://portal.abczdrowie.pl/glikemia-poposilkowa) to inaczej mówiąc (https://portal.abczdrowie.pl/prawidlowy-poziom-glukozy-i-interpretacja-wynikow). Oznaczenie tego parametru odgrywa bardzo istotną rolę w diagnostyce oraz kontrolowaniu (https://portal.abczdrowie.pl/cukrzyca)....

Badania w ciąży - nieinwazyjne i inwazyjne badania prenatalne

Lekarz wyjaśnia - kiedy możemy rozpoznać cukrzycę ciążową?

Z uwagi na liczne pytania kobiet będących w ciąży o kryteria rozpoznawania cukrzycy ciążowej (ang. GDM, gestational diabetes mellitus) oraz wątpliwości niektórych lekarzy rodzinnych, internistów i ginekologów dotyczące możliwości właściwego postawienia...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Podłoże cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy, dotyczącą 90-95% przypadków tej choroby. Przyczyną za wysokiego poziomu cukru we krwi jest w tym przypadku nieprawidłowa odpowiedź organizmu na insulinę, czyli tzw. insulinooporność. U zdrowego...

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa (https://portal.abczdrowie.pl/glikemia-poposilkowa). Jest to (/badanie-krwi), w którym oznacza się (/stezenie-glukozy) na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim (https://portal.abczdrowie.pl/diagnostyka-cukrz...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insuliny posiłkowe

Insuliny posiłkowe zapewniają poposiłkowy wzrost insulinemii (czyli wzrost stężenia tego hormonu we krwi), za który u osób zdrowych odpowiada trzustka. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie poziomu cukru we krwi na względnie stałym poziomie po spożyciu...

Wyszukaj lekarza po opiniach