Jakie są objawy przedawkowania chromu?

Dzień dobry, mam 14 lat i z powodu niewielkiej nadwagi odchudzam się. By zmniejszyć apetyt na słodycze codziennie biorę tabletkę chromu. Ponieważ nie dawało to żadnych efektów, dzisiaj wzięłam dwie. W internecie przeczytałam, że nadmiar chromu jest niebezpieczny. Czy wzięcie jednorazowo większej dawki może mi zaszkodzić? Czy jutro powinnam nie brać tabletki, by wyrównać wszystko?
14 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie!
Objawy niepożądane po spożyciu chromu występują stosunkowo rzadko, z tego też powodu nie ustalono dotychczas maksymalnych dawek spożycia tego pierwiastka. Doprowadzić do przedawkowania może długotrwałe pobieranie bardzo dużych ilości lub zawodowy kontakt ze związkami chromu. Obserwowane wtedy objawy to:
- alergiczne zmiany skórne, prowadzące do owrzodzeń,
- zmiany na błonach śluzowych (głównie nosa),
- niewydolność wątroby,
- niewydolność nerek,
- zwiększone ryzyko wystąpienia raka (szczególne płuc).
Na stany przedawkowania chromu szczególnie narażone są osoby u których zaobserwowano niewydolność wątroby lub nerek.
Jednorazowe spożycie dwóch tabletek nie skutkuje zatem przedawkowaniem chromu. Aczkolwiek proszę pamiętaj, że masz 14 lat i w tym okresie zdecydowanie przeciwwskazane jest stosowanie takich suplementów diety, o ile nie zostały przepisane przez lekarza. Tym bardziej, że w przypadku chromu nie zostało potwierdzone w badaniach działanie obniżające masę ciała.

Jako źródło chromu polecamy naturalne produkty spożywcze takie, jak: drożdże piwne, wątroba, kurze udka, mięso konserwowane, pełnoziarniste artykuły zbożowe, grzyby, suszone śliwki, orzechy, kiełki pszenicy, ziemniaki gotowane w mundurkach, skorupiaki morskie, świeże warzywa i przyprawy (głównie pieprz).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty