Insulinooporność w przeszczepie wysp trzustkowych
Nie ma przeciwskazań. Proszę zapoznać się z artykułem:
Uwarunkowania postępowania dietetycznego u osób po transplantacji nerki
Lucyna Kozłowska
Problemy Lekarskie 2006; 45, 3: 270–272
W ciągu ostatnich lat liczba zabiegów transplantacji nerki (TN) w Polsce znacznie wzrosła. Do 2003 r. przeprowadzono 9821 przeszczepień u 9192 pacjentów, przy czym w 2003 r. wykonano ich 1043 u 958 osób. 31 grudnia 2003 r. żyło 7536 osób (82%) po transplantacji, z czego z czynnym przeszczepem 6008 (65,4%), 1528 (16,6%) powróciło do leczenia dializami, a 1656 (18%) zmarło [1]. Rozwój diagnostyki i leczenia epizodów ostrego odrzucenia, jak również spadek śmiertelności na tle powikłań infekcyjnych przyczyniły się do stopniowej poprawy przeżywalności przeszczepu w 1. roku po transplantacji. Statystyki dotyczące przeżywalności przeszczepu w następnych latach są znacznie gorsze. W późniejszym okresie główną przyczyną wygaśnięcia funkcji przeszczepu jest rozwój procesu przewlekłego odrzucania. Wśród wielu czynników mających znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przeszczepu i przeżywalność pacjentów istotną rolę odgrywa również sposób żywienia. Dostarczenie odpowiedniej ilości i jakości żywności determinuje utrzymanie dobrego stanu odżywienia, a to z kolei sprzyja szybkiemu gojeniu się ran, zmniejsza ryzyko infekcji oraz redukuje uboczne efekty leków immunosupresyjnych związane z zaburzeniami metabolizmu białek, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych i witamin [2].
Leki immunosupresyjne, a w szczególności kortykosteroidy i inhibitory kalcyneuryny, wywierają skutki uboczne w postaci takich zaburzeń, jak zwiększony katabolizm białek, otyłość, hiperlipidemia, nietolerancja glukozy, nadciśnienie tętnicze, hiperkaliemia, hiperfosfatemia, hipomagnezemia, a ponadto prowadzą do zaburzeń metabolizmu witaminy D. Działania niepożądane leków nakładają się na te problemy zdrowotne, które często towarzyszą chorym z niewydolnością nerek, jak niedożywienie białkowo-energetyczne, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie i nadczynność przytarczyc. Dlatego też u osób po TN występuje zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia, które są głównymi czynnikami ryzyka zgonu [3]. Zaburzenia metaboliczne mogą pojawić się już we wczesnym okresie po zabiegu, dlatego też bardzo ważne jest, aby odpowiednia terapia dietetyczna była stosowana jak najwcześniej.
Pytanie o nefrologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badania do przeszczepu nerki – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Schyłkowa niewydolność nerek – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Spożywanie jagód gonji po przeszczepie nerki – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Czy można pojechać na wakacje po przeszczepie nerki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przeszczep trzustki - gdzie się udać? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Spożywanie jagód goji a przeszczep nerki – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Ziarnikowatość z zapaleniem naczyń – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Przewlekła niewydolność nerek u partnera – odpowiada Dr n. med. Adam Markiewicz
- Wynik badań a podejrzenie niewydolności nerek – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- IV stadium niewydolności nerek a kwalifikacja do przeszczepu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Liczba dawców narządów spadła w Polsce o 30-40 proc. Prof. Naumnik: Brak organów od osób żywych bolączką polskiej transplantologii
Dane z 2021 roku dowodzą, że liczba identyfikowany
Najczęstsze choroby nerek
Na ogół dopóki nerki są zdrowe, nie sprawiają kłop
Niewydolność nerek - przyczyny, badania, leczenie. Przewlekła choroba nerek (PChN)
Niewydolność nerek charakteryzuje się utratą zdoln