Jakie są skutki karmienia piersią i spożywania malej ilości kcal?

Witam karmie piersią pięciomiesięczna corke. Od pewnego czasu zjadam mało, jakieś max 600 kcal dziennie. Jakie mogą być tego skutki? Ile kcal powinnam spożywać żeby. Ile przytyć? Ważę 51 kg i mam 162 cm wzrostu.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Prawidłowe odciąganie pokarmu

Jeśli po urodzeniu dziecka chciałabyś karmić piersią, dobrze jest opanować umiejętność odciągania pokarmu. Czy wiesz, jak to robić? Obejrzyj nasz film i dowiedz się tego.

Dzień dobry,
Przede wszystkim przy takiej kaloryczności pokarm może w pewnym momencie zaniknąć. Jest też Pani narażona na niedobory, które mogą objawić się wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem, a nawet omdleniami. Pani aktualne zapotrzebowanie, biorąc pod uwagę laktację, wynosi ok. 2200 kcal. Proszę także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody, ok. 2,5 l.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/

0

Na produkcję pokarmu zużywa Pani codziennie około 500 kcal (oczywiście zależy też jak często Pani karmi). Jedząc 600 kcal dziennie naraża się Pani na niedożywienie i wyniszczenie organizmu, ponieważ tak, jak napisałam wyżej całą spożytą energię zużywa Pani na produkcję mleka, na Pani własne potrzeby tej energii i składników odżywczych już nie wystarcza. Może też nastąpić spadek ilości produkowanego pokarmu aż do całkowitego zatrzymania produkcji. Przy podanych warunkach wzrostu, wagi i wieku Pani zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniające średnią aktywność i karmienie piersią wynosi około 2300 kcal, jest to ilość wystarczająca na utrzymanie obecnej masy ciała. Aby przytyć należy tę wartość przekroczyć, np. o 200-300 kcal dziennie. Przy Pani wzroście norma wagowa wynosi około 59 kg.

0

Przy tak niskiej podaży kcal istnieje ryzyko utraty pokarmu i pojawienia się niedoborów pokarmowych.
Bezwzględnie należy stosować dietę zgodną z zasadami zdrowego odżywiania, czyli:
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny,
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty