Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam serdecznie, Zapraszam do przeczytania mojego artykułu odnośnie spożywania owoców. Artykuł znajduje się na poniższej stronie www.diet-coaching.xaa.pl/mit-1-owoce-mozna-jesc-bez-ograniczen-nawet-na-diecie-redukcyjnej/ Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, owoce to źródło błonnika, witamin i składników mineralnych, zatem niedobór owoców będzie skutkował brakiem w/w w organizmie
Pozdrawiam.
Witam,
Owoce są źródłem witamin i minerałów, a w tym antyoksydantów. Potrzebna są one we wszystkich procesach komórkowych, a ich niedobór skutkuje różnymi objawami w zależności o tego, której np. witaminy brakuje. Ponadto antyoksydanty zapobiegają rozwojowi wolnych rodników i hamują procesy starzenia, nowotworowe i degeneracyjne.
Świeże owoce to przed wszystkim źródło wielu witamin i minerałów oraz
błonnika niezbędnego w procesach właściwej perystaltyki jelitowej. Zbyt
mała ilość owoców w diecie może skutkować niedoborem witamin, co ma
niekorzystny wpływ w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Część
owoców nie jest wskazana w niektórych stanach chorobowych, muszą ulec
obróbkom termicznym lub powinny być całkiem wyeliminowane. Oczywiście
spożywanie słodkich owoców w bardzo dużych ilościach nie jest
zalecane, w końcu to też cukry a co z a tym idzie dodatkowe kalorie.
Owoce są źrodłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Brak owoców w diecie może powodowac niedobory wymienionych składników.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile powinno się spożywać owoców w ciągu dnia? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Ile dziennie powinno się spożywać owoców? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Problemów z cerą a brak owoców w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jakie owoce mają najwięcej witamin? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie wody a herbaty – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu
Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na ilość chol
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób