Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Dzień dobry,
zalecenia żywieniowe po udarze mózgu są różne w poszczególnych etapach choroby i ściśle zależą od aktualnego stanu pacjenta. Przede wszystkim należy dążyć do zaspokojenia zapotrzebowania energetycznego i białkowego. W celu poprawy stanu odżywienia warto rozważyć wdrożenie do diety preparatów medycznych, przykładowo Nutridrink (w 125 ml - 300 kcal, 12 g białka) lub Cubitan (w 200 ml - 248 kcal, 18 g białka. Preparat zawiera również argininę i witaminy A, C, E. Jest on zalecany dla chorych po udarach mózgu z uwagi na zwiększoną zawartość białka).
Jeśli mama ma zachowane prawidłowe wydzielanie śliny, nie krztusi się, to w pierwszym etapie podajemy posiłki o konsystencji papkowatej, w postaci miksowanych, gęstych zup. Można również podawać soki przecierowe o konsystencji półpłynnej (łyżeczką lub przez słomkę). Ważne, by potrawy były łatwo strawne. Stopniowo dążymy do diety, w której potrawy posiadają konsystencje stałą.
Należy podawać 6 posiłków w ciągu dnia, co około 3-3.5 h. W każdym posiłku powinien znaleźć się produkt białkowy.
Istotną kwestią jest również prawidłowe nawodnienie organizmu. Często osoby w wieku starszym nie odczuwają pragnienia lub unikają spożywania płynów, co jest dużym błędem. Zapotrzebowanie na wodę to 30-40 ml/kg masy ciała/dobę. Chory powinien wypijać przynajmniej 1.5 l płynów dziennie. Jeśli osoba po udarze jest długo unieruchomiona to mogą pojawić się zaparcia, dlatego warto zwrócić uwagę na podaż błonnika pokarmowego z dietą. Życzę dużo zdrowia dla mamy.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty należy spożywać po udarze? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Czy należy stosować kroplówki u starszej osoby po udarze? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy dzięki odpowiedniej diecie osoba po udarze może poczuć się choć trochę lepiej? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Co może jeść osoba po udarze? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Czy osoby po udarze powinny mieć specjalną dietę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dieta dla osoby po udarze mózgu – odpowiada Piotr Jurczyk
- Co podawać osobie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaka dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla 75-latka po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
W chorobach neurologicznych istotne jest żywienie
Niedożywienie stanowi ogromny problem pacjentów ci
Żywienie pacjentów po udarze mózgu
Udar mózgu jest chorobą, która w większości przypa