Badanie cholesterolu
Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.
Dzień dobry,
powinna Pani ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, natomiast ich całkowita eliminacja nie jest uzasadniona. Margaryna jest produktem pochodzenia roślinnego, jednak przy jej wyborze należy zwrócić uwagę na jakość. Należy wybierać margaryny miękkie. Z kolei masło to produkt pochodzenia zwierzęcego, ale w małych ilościach dopuszcza się jego spożywanie.
Wg zasad żywienia chorując na miażdżycę należy zmniejszyć podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i trans (zawarte są one głównie w produktach wysoko przetworzonych, takich jak produkty typu fast-food, produkty typu instant. Należy również unikać smalcu czy boczku). W diecie należy zwiększyć podaż kwasów nienasyconych (jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych). Głównie zwiększamy podaż ryb i olejów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Ważne jest też, żeby zachować odpowiedni stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty proszę dopytać o szczegółowe zalecenia.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Spożywanie margaryny przy chorobie nerek – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty w diecie osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta niskotłuszczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka produkty powinny znajdować się w diecie chroniącej przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska