Mity na temat grzybów trujących
Witam serdecznie,
oba warzywa, o które Pani pyta warto włączyć do swojego jadłospisu. Proszę jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest urozmaicona dieta, czyli taka, która zawiera przeróżne zdrowe produkty.
Cykoria to rodzaj sałaty i warto ją jeść na surowo -- bo taka ma najwięcej witamin, m. in. kwasu foliowego i witaminy C (kwas foliowy jest bardzo korzystny dla krwi, witamina C zwiększa przyswajanie żelaza), ale takie wartości mają też inne sałaty i ciemnozielone, zielone warzywa liściaste. W przypadku cykorii uznaje się jej wartości smakowe po obróbce, o której Pani mówi, czyli zapiekaniu.
Warzywa powinniśmy jeść codziennie i to do tego w ilości 3 porcji (porcja to jedna sztuka lub tyle, ile mieści się w dłoni). Sałaty warto kłaść na kanapki, to wzbogaca codzienną dawkę witamin.
Ciecierzyca zaś to przykład warzywa strączkowego, które dobrze jeść raz w tygodniu. Tutaj również różnorodnie, bo i fasolę, groch, soję, soczewicę. Wszystkie są źródłem białka roślinnego o wysokiej wartości odżywczej (nieco mniej od dobrej jakości mięsa i ryb), ale również nie zawierają cholesterolu. Ilość białka roślinnego w diecie może być jednym z czynników ważnych dla płodności.
Warto, aby Pani pamiętała, że nie istnieją "cudowne" produkty, których tylko włączenie zmieni nasz stan zdrowia. Istotny jest całokształt.
Pozdrawiam
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zakrzepica i cukrzyca a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Podwyższony cholesterol całkowity - czy taki wynik powinien budzić niepokój? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Warzywa w połączeniu z twarożkiem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Picie soków owocowych i warzywnych przy wysokim cholesterolu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy rozpuszczalne w tabletkach witaminy do picia zawierają antyoksydanty? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga