Jedzenie miodu w ciąży a bakteria botulinowa

Witam, od poczatku ciazy jem 1-2lyzeczki miodu. Miod kupuje u pszczelarza z malej pasieki. Raczej nie jest pasteryzowany. Wiele zrodel poleca spozywanie wlasnie takiego miodu ekologicznego. Ale przeczytalam ze moze on zawierac bakterie botulinowa. Czy moze to negatywnie wplynac na plod i uszkodzic go? Czy to prawda ze ta bakteria jest niszczona w ukladzie pokarmowym matki i nie wplywa na plod? Martwie sie ze przez niewiedze moglam skrzywdzic dziecko. Jestem w 7 tyg. Ciazy.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Krwawienie i ból w ciąży

Miód nie jest przeciwwskazany dla kobiet ciąży. Środowisko przewód pokarmowego kobiety ciężarnej ma ph kwaśne co uniemożliwia wzrost zarodników botulinowych i produkcję toksyn. Należy jednak pamiętać że miód może uczulać więc nie każda kobieta będzie dobrze tolerowała spożywanie miodu w ciąży. Na pewno należy zachować umiar. Miód pomaga w łagodzeniu dolegliwości ciążowych, zwłaszcza porannych mdłości i zgagi
Proszę u maleństwa do roku nie wprowadzać miodu, jego przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały.
Szczęśliwego rozwiązania życzę!:)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty