Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne?

Witam, Jestem zdrowym człowiekiem, lecz boję się o zdrowie. Dziennie jem 10 bananów, jogurt naturalny, piję wodę mineralną niegazowaną, bułki (raz ciemne raz białe). Piję tran, kanapki smaruję serkami do kanapek o niskiej zawartości tłuszczu (wystrzegam się masła i margaryn). Nie piję mleka, nie jem słodyczy ani nie piję napojów słodkich. Najbardziej boję się o te banany, bo dziennie jem ich dużo. Czy mam powody do niepokoju? Proszę o odpowiedź.
ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam serdecznie,

1 średniej wielkości banan dostarcza około 120 kcal i prawie 30 g węglowodanów. Dla porównania taka sama ilość jabłka dostarcza 55 kcal i 15 g węglowodanów,  a brokuł 30 kcal i 6 g węglowodanów.

Jak widać banany należą do owoców o wysokiej zawartości cukrów i należy je jadać w ograniczonych ilościach, gdyż podnoszą poziom cukru we krwi. Dziesięc bananów to ponad 1200 kcal i 300 g cukru. Dlatego zalecana dzienna ilość owoców to 3 porcje, co odpowiada 3 bananom. Warzywa natomiast są mniej klaoryczne i powinno się ich zjeść przynajmniej 4-5 porcji dziennie. Najlepiej jeśli w ramach dozwolonej pocji owoców, znajdą się różne owoce, a nie tylko banany. Im bardziej urozmaicona dieta, tym więcej składników odżywczych otrzymuje organizm i tym mniejsze ryzyko przedawkowania któregoś z nich.

Radziłabym ograniczenie ilości przyjmowanych bananów do 1 sztuki dziennie i spożywanie innych owoców np. jabłek, pomarańczy, grejpfrutów, gruszek i innych.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty