Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie!

Niestety praktycznie z wyjątkiem listopada i grudnia przez cały pozostały rok w każdym miesiącu można odnaleźć roślinę w okresie pylenia.

W styczniu, a właściwie od jego połowy rozpoczyna się pylenie leszczyny, a w nieco późniejszym czasie także olchy. Leszczyna występuje głównie w lesie oraz w niektórych ogrodach.
Na pocieszenie mogę dodać, że zwykle stężenia pyłków w tym czasie nie są znaczne. 

Na naszym portalu jest dostępny kalendarz pyleń:
http://portal.abczdrowie.pl/kalendarz-alergika Polecam również portal poświęcony astmie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty