Jest 17 stycznia - czy już coś pyli?
Mam 48 lat i astmę atopową.
Mam 48 lat i astmę atopową.
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie!
Niestety praktycznie z wyjątkiem listopada i grudnia przez cały pozostały rok w każdym miesiącu można odnaleźć roślinę w okresie pylenia.
W styczniu, a właściwie od jego połowy rozpoczyna się pylenie leszczyny, a w nieco późniejszym czasie także olchy. Leszczyna występuje głównie w lesie oraz w niektórych ogrodach.
Na pocieszenie mogę dodać, że zwykle stężenia pyłków w tym czasie nie są znaczne.
Na naszym portalu jest dostępny kalendarz pyleń:
http://portal.abczdrowie.pl/kalendarz-alergika Polecam również portal poświęcony astmie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Kalendarz pylenia roślin i traw powinien znać każy
Najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych na pocz
Alergia na pyłki kwiatowe ma charakter sezonowy, j