Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Przy tym typie kamicy zakwaszenia moczu z wykorzystaniem witaminy C jest jak najbardziej odradzane.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kamica nerkowa szczawianowo-wapniowa – odpowiada Dr n.med. Ryszard Hanecki
- Kamienie nerkowe szczawianowo-wapniowe – odpowiada Dr n.med. Ryszard Hanecki
- Dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy witaminę C można przyjmować w okresie letnim? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kamica nerkowa szczawianowa a picie soku żurawinowego – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Kwas alfa-liponowy przy kamicy – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy kamica nerkowa może być dziedziczna? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Modrzewski
- Czy nadal stosować Vigantoletten 1000? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy taki mocz po wypiciu witaminy c jest normlany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka woda lecznicza jest najlepsza na kamicę nerkową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski