Grejpfrut na odporność
Witam. Niestety, owoce kandyzowane są bardzo kaloryczne, ponieważ są one poddawane procesowi silnego nasączania cukrem (nawet do 70%). Ich kaloryczność może sięgać nawet do 350 kcal/ 100 g (np. kandyzowany imbir lub papaja). Tak duża dawka cukru przyczynia się do rozwoju próchnicy, a w dłuższej perspektywie do rozwoju nadwagi i cukrzycy. Ponadto cukier działa uzależniająco. Lepiej sięgać po świeże lub mrożone owoce, które w dodatku mają więcej witamin i minerałów niż te poddane obróbce. Mam nadzieję, że rozwiałam Pani wątpliwości.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakie owoce mają najwięcej witamin? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Picie herbat owocowych a podwyższony poziom cukru we krwi – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy mrożone pieczywo jest niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie przejrzałych bananów – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy takie owoce wpływają na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Pawe Żmuda-Trzebiatowski
- Czy warto jeść owoce na kolację? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Codzienne picie koktajlu z jagód – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie owoców przy zapaleniu żołądka – odpowiada Lek. Tomasz Stawski