Kobieta , 31 lat Witam, czy kandyzowane owoce(np. imbir, ananas) maja jakiekolwiek witaminy, czy ze wzgledu na duza zawartosc cukru najlepiej z nich calkowicie zrezygnowac i uznac za produkt niezdrowy?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Eliza Gosławska 79
Eliza Gosławska Dietetyk, Szczecin 79 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam. Niestety, owoce kandyzowane są bardzo kaloryczne, ponieważ są one poddawane procesowi silnego nasączania cukrem (nawet do 70%). Ich kaloryczność może sięgać nawet do 350 kcal/ 100 g (np. kandyzowany imbir lub papaja). Tak duża dawka cukru przyczynia się do rozwoju próchnicy, a w dłuższej perspektywie do rozwoju nadwagi i cukrzycy. Ponadto cukier działa uzależniająco. Lepiej sięgać po świeże lub mrożone owoce, które w dodatku mają więcej witamin i minerałów niż te poddane obróbce. Mam nadzieję, że rozwiałam Pani wątpliwości.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Owoce

Truskawki - właściwości, odchudzanie, uroda

Truskawki - właściwości, odchudzanie, uroda

Kto z nas nie lubi truskawek? Wiele osób, gdy tylko robi się cieplej, zastanawia się, kiedy będzie mogło spróbować tych pysznych, czerwonych owoców. Jednak smak to nie jedyna zaleta truskawek. Mają one wiele cennych właściwości, dzięki którym możemy poprawić...

Owoce

Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Skutecznie wspomagają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym sposobem na...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy wyglądem...

Produkty żywnościowe

Owoce

Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają antyoksydanty, takie jak: witaminy A, C i E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Co jeść, żeby schudnąć? - walka z kilogramami, warzywa, owoce

Co jeść, żeby schudnąć? Słyszysz - jedz więcej, żeby ważyć mniej! Dla niektórych takie polecenie może wydać się absurdalne. A jednak! Istnieją pokarmy, które przyczyniają się do spadku wagi poprzez regulację procesów trawiennych w organizmie. Takie „superprodukty"...

Owoce

Owoce leśne

Maliny, jeżyny, jagody, poziomki czy borówki - któż z nas ich nie lubi? Są smaczne, małokaloryczne, a zbieranie ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

Miechunka jadalna Miechunka jadalna to cenne źródło witamin A, C oraz witamin z grupy B. Ten cenny dla naszego zdrowia owoc, zwany również złotą jagodą Inków, wpływa na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie i łagodzi dolegliwości ze strony układu...

Owoce

Najdziwniejsze owoce świata

Najdziwniejsze owoce świata

Z dalekich stron Pochodzą z egzotycznych stron świata. Są śmierdzące, mają dziwny wygląd i smak. Niektórych z nich nie można kupić w Polsce, dlatego najczęściej konsumowane są podczas wakacyjnych wypraw do odległych zakątków. Moc ukryta w najdziwniejszych...

Owoce

Bakalie

Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają dużo...

Owoce

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Antyoksydanty...