Kiedy może pojawić się nietolerancja na mleko?

Dzień dobry, zwracam się z zapytaniem czy testy z krwi na alergie pokarmowe i inhalacyjne czy to jest to samo co badanie na nietolerancję na przeróżne produkty, gdyż miałam kiedyś wykonane badanie na alergie, badanie to nie pokazało nieprawidłowości jednakże mam wrażenie że nietoleruję mlecznych produktów, mleko jest prawie w każdym produkcie spożywczym jako dodatek, czy powinnam wykonać jakieś inne badanie by to stwierdzić, oraz czy nietolerancja na mleko może uaktywnić się w dorosłym wieku?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jak leczyć alergię?

Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.

mgr Anna Kołdon Dietetyka, Zabrze
60 poziom zaufania

Szanowna Pani,

Alergia i nietolerancja to dwa różne pojęcia. Podstawową, zasadniczą różnicą jest to, że w przypadku alergii mamy do czynienia z działaniem układu immunologicznego – czyli układem odpornościowym organizmu. W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcje zachodzą bez udziału układu immunologicznego.

Alergia typu I

Jest to ten typ, który najczęściej jest utożsamiany z „klasyczną” alergią.
Po pierwsze reakcja następuje bardzo szybko – zazwyczaj od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut. Po drugie objawy są typowo kojarzone z alergią: wysypka, rumień, duszności. Jest to szczególnie niebezpieczny typ alergii, gdyż to właśnie tutaj może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, prowadzący w niektórych przypadkach nawet do śmierci chorego. Dzięki temu, że reakcja występuje dość szybko osoba uczulona często sama wie co spowodowało reakcję i diagnostyka jest ułatwiona. Ten typ alergii jest często uwarunkowany genetycznie. Alergia IgE – zależna może mieć charakter trwały jak i czasowy (przejściowy), jednak ważne jest, aby wprowadzając na nowo produkt do diety robić to pod kontrolą lekarza (lub dietetyka)!

Alergia IgG zależna typu 3. (alergia utajona, alergia opóźniona)

Ten typ alergii jest najczęściej mylony z nietolerancją, gdyż może nie dawać typowych, alergicznych objawów. Reakcje pojawiają się po dłuższym czasie od zjedzenia alergenu (od 24 do nawet 96 godzin). Przez to niemożliwe jest samodzielne dojście do tego, który produkt uczula.

Nietolerancja laktozy

Przyczyną nietolerancji laktozy – cukru występującego w mleku – jest brak zdolności organizmu do wytwarzania odpowiedniej ilości specjalnego enzymu - laktazy. Odpowiada on za zamianę laktozy na łatwo przyswajalne cukry– glukozę i galaktozę.

Przyczyn niedoboru lub zupełnego braku laktazy może być wiele. Brak zdolności do wytworzenia odpowiedniej ilości laktazy częściej ma jednak podłoże genetyczne. Problem wywołuje mutacja genu LCT odpowiadającego za produkcję enzymu.


Wodorowy test oddechowy

Badanie to polega na sprawdzeniu stężeniu wodoru w wydychanym powietrzu na kilkadziesiąt minut po przyjęciu odpowiedniej dawki laktozy. By wynik testu był wiarygodny, trzeba się do niego odpowiednio przygotować. Przez cztery tygodnie przed jego wykonaniem nie można przyjmować antybiotyków. Na tydzień należy odstawić leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. W przeddzień zalecane jest jedzenie lekkostrawnych posiłków – bez potraw wzdymające tj. roślin strączkowych, kalafiora czy brokułów. Trzeba zrezygnować też z żucia gumy (również bez cukru!). Badanie wykonuje się na czczo, około 12 godzin po kolacji.

Testy pH kału

Stolec powinien mieć pH obojętny lub nieco zasadowy. Jego zakwaszenie oznacza, że mamy problem z trawieniem i przyswajaniem któregoś z węglowodanów - nie mamy stuprocentowej pewności, że jest to laktoza, a zatem potrzebne są dodatkowe badania. Chcąc sprawdzić pH kału, należy na dwa dni przed badaniem odstawić leki przeciwzapalne, a także zawierające żelazo. Panie nie powinny przystępować do niego w trakcie menstruacji.

Badanie stężenia glukozy we krwi po przyjęciu laktozy

By zbadać poziom glukozy we krwi, pacjentowi podaje się niewielką ilość cukru występującego w mleku, a następnie przez dwie godziny, w odstępach około 30 min pobiera się kilka próbek krwi.

Test genetyczny

Nietolerancja laktozy ma podłoże genetyczne i nie jest schorzeniem nabytym, odpowiada za nią zmiana genu LCT. By móc ją stwierdzić, należy wykonać odpowiednie badania genetyczne.

W razie pytań bardzo proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty